Portal 072info

ZENICA: O zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja

Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U organizaciji Javne ustanove „Dom porodica“ Zenica održana je Treća regionalna konferencija pod nazivom „Izazovi praktične primjene planova transformacije domova za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja“.

Na konferenciji učestvuju predstavnici Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Slovenije. Regionalna konferencija za cilj ima razmjenu iskustava sa predstavnicima domova za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja, prije svega iz Hrvatske i Slovenije, koji su prošli proces transformacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U dječijem domu „Bijela“ iz Herceg Novog, kaže pomoćnica direktora Slavica Ilić, vrlo brzo su shvatili da se mora promijeniti način rada sa djecom. Generalna ocjena je da djeca puno brže napreduju nego da su ostala smještena u domu, koja su prema riječima sugovornika, u većini slučajeva organizovana kao kasarne.

Sa novim pristupom rada, djeca su u završnici spremnija za samostalni život. U javnoj ustanovi „Dom porodica“, kaže psiholog Amela Harmandić-Tabak, tek se nedavno počelo sa procesom transformacije. Prvi servis je organizovan kao prihvatilište djece zatečene u skitnji, a drugi kao prihvatilište za mlade majke sa bebama. U Javnoj ustanovi „Dom porodica“ trenutno je smješteno 106 dječaka i djevojčica, sa tendencijom daljnjeg smanjenja broja korisnika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trećoj regionalnoj konferenciji pod nazivom „Izazovi praktične primjene planova transformacije domova za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja“, učestvovali su predstavnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, BiH i Slovenije.

RTVZE

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME