Portal 072info

ZENICA: Obavještenje o dodjeli mjesta u biračkim odborima (BO)

Gradska izborna komisija obavještava javnost da će se dodjela mjesta u biračkim odborima (BO) održati 8. augusta 2018. godine (srijeda) u velikoj sali Gradskog vijeća (Trg BiH br. 6), sa početkom u 13,00 sati.

NAPOMENE:

Procedura dodjele:

U BO zastupljeni su predstavnici političkih subjekata koji su ovjereni za učešće na izborima u izbornoj jedinici u kojoj se imenuju BO.

Popunjavanje mjesta u BO vrši se na način da se odabere prvo BM s liste biračkih mjesta sa područja izborne jedinice, a zatim se članstvo u BO za to BM popunjava  nazivima političkih subjekata, prema redosljedu žrijebanja koji je utvrdila CIK BiH, dok se ne popuni sastav tog BO. Nakon toga ide sljedeće BM koje se popunjava narednim političkim subjektima. Postupak se ponavlja do popunjavanja svih mjesta u BO.

U istom BO na istom BM politički subjekt može imati samo jednog predstavnika

Stranke koje su članice koalicije i njihova koalicija ne mogu dobiti mjesta u istom BO, nego se vrši zamjena mjesta tako što se politička stranka ili koalicija premješta u naredni BO, ako je zamjena moguća.

Broj BO koji se popunjavaju

Za Opće izbore 2018. GIK je utvrdila ukupno 139 redovnih BM na području Grada Zenica (pored dosadašnjih 138 određeno je i novo redovno BM Varda) i 1 BM za glasanje u odsustvu. S obzirom da su 2 BM podijeljena (Šerići A i B i Orahovica A i B), to će biti ukupno 141 BO u kojima će se dodjeljivati mjesta političkim subjektima radi predlaganja članova BO i njihovih zamjenika.

 

GRADSKA IZBORNA KOMISIJA

Podijelite članak