Zenica: Obilježavanje Svjetskog dana bez duhanskog dima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima, 31.maja, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji s Crvenim križom Zeničko-dobojskog kantona organizirao je manifestaciju „Duhan – prijetnja razvoju BiH“ tokom koje su zdravstveni stručnjaci i volonteri Crvenog križa ukazivali na zdravstvene rizike koji su povezani s pušenjem.

Volonteri Crvenog križa su, na dijelu glavne gradske šetnice, upotrebom šminke i drugih kozmetičkih pomagala oslikali „povrede“ na vratu, u predjelu usana, lica, te na prstima, i na slikovit način prikazati štetne promjene na tijelu nastale kao posljedica konzumiranja duhanskog dima.

ČITAJ JOŠ:  NAJBOLJE LJETNO OSVJEŽENJE: Zenički bazeni u Crkvicama

“Institut je čitavim dijelom drugog polugodišta vršio edukaciju školske omladine, kojoj je prisustvovao veliki broj učenika na cijelom Zeničko-dobojskom kantonu. Prikazivali smo video materijale bez predavanja, a nakon toga je bila inicirana interaktivna diskusija s kojom smo željeli ukazati na potrebu smanjenja konzumacije duhanskih proizvoda kao glavnog faktora rizika za nastanak niza bolesti i prijevremenog umiranja”, rekao nam je stručni saradnik za školsku higijenu Instituta Nino Hasanica.

Tokom anketiranja učenika pokazalo se da je osim cigareta veliki problem i korištenje ‘nargile’, a svi rezultati anketa se analiziraju i uskoro će biti pokazani javnosti.

ČITAJ JOŠ:  Evropska agencija za lijekove preporučila prilagođenu Pfizerovu "booster" vakcinu

“Duhan i duhanski proizvodi godišnje ubiju više od sedam miliona ljudi širom svijeta i ogroman novac se troši na liječenje, jer je jedan od glavnih faktora niza bolesti. Pušenje se smatra jednom od najrazvijenih ovisnosti na području Federacije BiH, a jedna od ranijih zvaničnih anketa pokazala je da čak 44 posto građana FBiH su pušači, od čega su čak 13 posto mladi. Zbog toga se mora ukazati građanima na štetne efekte pušenja kao glavnog faktora rizika nastanka niza bolesti i prijevremene smrti”, kazala je za Fenu saradnica za socijalnu medicinu Instituta dr. Elma Kuduzović.

ČITAJ JOŠ:  U utorak u BiH stižu Pfizerove vakcine iz EU, isporuke će ubuduće biti redovne

Tokom obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima volonteri Crvenog križa Zenice su, osim oslikavanja „promjena“ na tijelu, sugrđanima dijelili i zdravstveno promotivni materijal o štetnosti duhanskih proizvoda.

GODISNJICA
MARKETING