ZENICA: Obilježen Dan volontera (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

1

Današnji, 5.decembar obilježava se kao Međunarodni dan volontera. Tim povodom u cijelom svijetu organizuju se razne aktivnosti i manifestacije kojima se želi usmjeriti pažnja na važnost volonterizma u razvoju društva.

Krovna organizacija za BiH Asocijacija srednjoškolaca BiH koja broji 46 lokalnih timova u isto toliko bh gradova upriličila je prigodne aktivnosti kojima je ovaj značajan datum obilježen i na području Općine Zenica. Međunarodni dan volontera pruža jedinstvenu priliku da volonterske organizacije i pojedinci-volonteri približe široj javnosti svoj rad i doprinos društvu na lokalnoj razini. Na području Općine Zenica registrovano je oko 430 nevladinih organizacija, od čega je 300 aktivnih.

Njihovi predstavnici danas su održali sastanak sa vijećnicima Općine Zenica na kojem se razgovaralo o suštini dobrovoljnog društveno-korisnog rada, ukazao je koordinator Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca BiH Muharem Kanurić. Uloga koju neprofitni sektor ima u lokalnoj zajednici je neprocjenjiva. Nevladin sektor je savjest društva, prostor za kreativna rješenja i sektor koji najviše koristi zapostavljene snage, kroz pružanje pomoći onima kojima je to najpotrebnije.

Srž i najjača snaga neprofitnog sektora čine upravo udruženja i volonteri i oni su nemjerljiva snaga svakog društva koje bi trebalo prepoznati njihov rad u lokalnoj zajednici, smatraju u Omladinskoj novinskoj asocijaciji BiH. Uz predstavljanje zeničkih nevladinih organizacija i njihovih aktivnosti, upriličena je i dodjela certifikata najboljim volonterima u 2013. godini od strane predstavnika Općine Zenica. 

[flagallery gid=125]

rtvze.ba