Zenica: Obilježen Svjetski dan osoba sa invaliditetom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica obilježila je u petak, 02.12.2016., Svjetski dan osoba sa invaliditetom.
Svjetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje ovog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Taj dan je povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, a to su prije svega siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

Ovom prilikom posjetili smo Osnovnu školu „Mak Dizdar” i vrtić „Sead Škrgo” u sklopu koje smo prezentirali znakovni jezik i način komuniciranja sa gluhim osobama. Ova aktivnost imala je za cilj da najmlađoj populaciji približi značaj problema gubitka sluha, te da se pruži doprinos edukaciji o poteškoćama komunikacije osoba sa gubitkom sluha, kao i razbijanju stigmatizacije. Također, plakati sa znakovnim jezikom će biti distriburirani u svim osnovnim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Znakovni jezik je maternji jezik populacije gluhih ljudi, njihovo osnovno komunikacijsko sredstvo. Zakon o upotrebi Znakovnog jezika je usvojen u BiH 2009 godine. Napominjemo veliki značaj znakovnog jezika kako za gluhe tako i za „čujuće“ osobe jer se tako razbijaju komunikacijske barijere, a posebno je značajan za školske ustanove i za novi nastavni kadar koji će se u svom budućem radu susretati sa gluhim osobama.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u sklopu podrške i razvoja senzibiliteta društva prema problemima s kojima se susreće ova populacija će pokrenuti i internu edukaciju svojih zaposlenika na polju poznavanja znakovnog jezika u saradnji sa Udruženjem gluhih i nagluhih osoba Zenica.

rtvze

GODISNJICA
MARKETING