Portal 072info

Zenica: Obilježena 24. godišnjica 314. Slavne i 3. Korpusa

U organizaciji Službe za boračko invalidsku zaštitu Grada Zenica i Gradskog odbora za obilježavanja značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, daans je priređena manifestacija obilježavanja 24. godišnjice 314. Slavne brigade i Trećeg korpusa Armije Republike BiH.

Na gradskom groblju Prašnice položeno je cvijeće i odata počast šehidima i poginulim borcima Armije BiH uz prigodan vjerski program.Cvijeće je položeno na spomen obilježje palim borcima Trećeg korpusa,mezar Fuada Smailbegovića,komandanta 314. Slavne brigade,te grobove pripadnika Armije iz reda hrvatskog i srpskog naroda,Rudolfa Kneževića i Borivoja Komadine.

Brojne delegacije položile su cvijeće i na centralno spomen obilježje Kameni spavač,gdje je odata počast šehidima i poginulim borcima kao i civilnim žrtvama rada. Prisutnima se prigodnim govorom obratio Abdulah Mangić,ratni komandant 2. bataljona 314. Slavne brigade. Treći korpus iznjedrio je 6 viteških i 11 slavnih brigada,a 357 pripadnika odlikovano je najvećim priznanjem „zlatni ljiljan“. Dvije brigade,303. Viteška i 17. Krajiška, dobile su kolektivno priznanje „zlatni ljiljan“,kao jedine u okviru Armije R BiH.

Kada je u pitanju 314. Motorizovana,kasnije Slavna brigada,njeni pripadnici bili su angažovani širom Srednje Bosne. Kroz jedinicu je prošlo ukupno oko 5.000 boraca,161 je dao život za slobodu Domovine, dok je njih 16 odlikovano „zlatnim ljiljanom“,od čega je 6 šehida,podsjetio je Abdulah Mangić.U okviru manfestacije obilježavanja 24. Godišnjice 314. Slavne i Trećeg korpusa Armije R BiH,u Muzeju Grada Zenice otvorena je Historijska izložba „Zenica u 3. Korpusu Armije R BiH“,čiji je autor mr. Emir Porča.

rtvze

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box