Zenica obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Zenica obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine

ZenicaDandrzavnosti

Foto: Klix.ba

Danas je Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Na današnji dan, prije 70 godine, na prvom zasijedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, potvrđen je kontinuitet državnosti Bosne i Hercegovine. Dan državnosti danas je u Zenici svečano obilježilo Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Općine Zenica.

Delegacije Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana Kantona, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Zlatni ljiljan, Zenica, Udruženja Josip Broz Tito, SDP-a, SDA i Demokratske fronte i Općine Zenica položile su cvijeće na spomen obilježje palim borcima kod stadiona Papirna i odale počast poginulim borcima narodno-oslobodilačkog i posljednjeg rata. Na značaj Prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, održanog prije ravno 70 godina, podsjetili su prilikom današnje svečanosti Mile Kovačević, Ismet Vrškić i Milivoje Marinković, iz Saveza udruženja antifašista i boraca narodno-oslobodilačkog rata Općine Zenica.

Delegacije boračkih udruženja, političkih stranaka i Općine svečano su obilježile Dan državnosti Bosne i Hercegovine i na centralnom zeničkom spomen obilježju Kameni spavač. U Domu Preporoda, popodne je održana svečana tribina, na kojoj je o istorijskom značaju prvog zasijedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, 25. novembra 1943. godine, govorio zenički istoričar, profesor Hikmet Krkalić.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS