Screenshot 2 7
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

Izgradnjom Koridora 5C ulaže se i u lokalnu zajednicu, a Autoceste Federacije BiH kroz Program prijateljskog okruženja nastavile su ulagati u Zenicu te će biti realizovana dva projekta vrijedna 3,2 miliona eura.

Iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine su kazali da je dugogodišnja praksa na cijelom području FBiH gdje se gradi Koridor 5C i investiranje u lokalnu zajednicu, što podrazumijeva gradnju i rekonstrukciju lokalnih puteva, obnovu vodovodne mreže, rekonstrukciju društvenih domova ili svega drugog za što lokalna zajednica izrazi potrebu.

Most preko rijeke Bosne u Hecama (Foto: E. M./Klix.ba)
Most preko rijeke Bosne u Hecama (Foto: E. M./Klix.ba)

“Trenutno se na području Zenice u okviru ugovora za izgradnju zeničke obilaznice završavaju radovi na dva projekta ukupne vrijednost 3,2 miliona eura koji će za lokalno stanovništvo imati posebne benefite. Tako da se na lokalitetu pristupnog puta za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica izvode radovi na izgradnji pješačko-biciklističke staze u dužini od 2,5 kilometara, a vrijednost investicije je 550.000 eura”, kazali su iz Autocesta te dodali da je izvođač radova turski Cengiz Inssat.

U toku radovi na izgradnji biciklističko-pješačke ceste (Foto: E. M./Klix.ba)
U toku radovi na izgradnji biciklističko-pješačke ceste (Foto: E. M./Klix.ba)

Tokom izgradnje pješačko-biciklističke staze koju finansira JP Autoceste FBiH na lokalnoj saobraćajnici na lijevoj obali rijeke Bosne planirana je izgradnja i servisne saobraćajnice uz magistralnu cestu M-17 u naselju Hece, a radovi bi uskoro trebali početi i njihova vrijednost je 45.000 eura.

Most u naselju Drivuša, koji će olakšati život građana u tom dijelu Zenice povezivanjem s magistralnim putem M-17 i lakšim izlaskom na Autoput, nedavno je dobio i asfalt.

Asfaltiranje mosta u naselju Drivuša (Foto: Facebook)
Asfaltiranje mosta u naselju Drivuša (Foto: Facebook)

“Ovi radovi se izvode na osnovu Sporazuma o realizaciji projekata iz programa prijateljskog okruženja u sklopu kojeg je izgrađen most preko rijeke Bosne, spojne ceste, dva kružna toka na lijevoj i desnoj obali i izmještanje dalekovoda Zenica – Busovača. Izvođač radova je Euro-asfalt, a radovi su ukupne vrijednosti 2,7 miliona eura”, dodaju iz Autocesta FBiH.

Okončanjem radova i puštanjem u funkciju mosta u Drivuši, smanjit će se gužve na ulazu u grad Zenica na lokalitetu Radakovo i petlja Blatuša.