Portal 072info

ZENICA: Održan sastanak o provedbi Zakona o obrazovanju odraslih

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona organizovalo je radno-konsultativni sastanak u vezi s pripremom implementacije Zakona o obrazovanju odraslih.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Udruženja poslodavaca ZDK-a, Službe za zapošljavanje ZDK-a, Ministarstva za privredu, Privredne komore ZDK-a, Obrtničke komore ZDK-a, Ministarstva finansija, te Instituta za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola – DVV International, kojima je prezentiran sadržaj spomenutog zakona i zadaci za kantonalne organe i tijela koji se bave ovom problematikom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Ovo je put kojim želimo da u narednom periodu odgovorimo na nezaposlenost i potrebne kvalifikacije, koje trebaju imati oni koji su na tržištu rada, a ovo je zakon koji se tiče i ministarstava privrede, poljoprivrede i zdravstva. Mi prezentiramo i iskustva drugih zemalja, tako recimo u Republici Sloveniji s 22 posto učestvuje ministarstvo zdravstva u finansiranju cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih, a za potrebe tržišta rada troši se 55 posto sredstava – rekao je ministar obrazovanja ZDK-a Mirko Trifunović.

Zakon o obrazovanju odraslih je jedan u nizu zakona kojim se zaokružuje pravna regulativa od predškolskog do visokog obrazovanja, i može se reći da je najsloženiji zakon, jer povezuje šire društvene partnere i nije usko vezan za domen obrazovanja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Ovim zakonom podiže se nivo funkcionalnog obrazovanja stanovništva. I do sada smo imali sistem obrazovanja odraslih, ali je 21. vijek, u kome se pružaju nevjerovatne mogućnosti napredovanja, znanja, povećanja fonda i kvaliteta znanja. U tom smislu bilo je potrebno uvezati sve načine sticanja znanja kroz formalne institucije, tj. neformalno i formalno obrazovanje – kazala je Munevera Selmanović, direktorica Pedagoškog zavoda ZDK-a.

Primjenom ovog zakona stvoreni su formalnopravni uvjeti za cjeloživotno učenje i odgovori na sve zahtjevnije potrebe tržišta rada.

-Danas ne postoji dobra sprega između obrazovnih institucija i firmi koje trebaju da vode dio nastave. Puno firmi je već spremno da sudjeluje u obrazovanju kadrova koji im trebaju u njihovom poslovanju, i zainteresovani su da se vežu na kvalitetniji način, da bi kadrovi koji im dolaze imali veće kvalitete i znanje – istakao je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Primjena Zakona o obrazovanju odraslih u Bosni i Hercegovini pruža mogućnost da se stanje u oblasti nezaposlenosti popravlja i mijenja u skladu s potrebama tržišta, a njegova provedba doprinijet će poboljšanju stanja na tržitu rada.

Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME