Portal 072info

ZENICA Ogorčeni roditelji: Optužnica je pravljena da se Haris Karić oslobodi, štite se Feđa Jovanović i Ajla Škrbić!

Općinskom sudu u Zenici održano je predraspravno ročište u slučaju utapanja Jasmine Tarabar na zeničkim otvorenim bazenima, koje se dogodilo 19. jula 2015. godine.

Tužilac nespreman

Podsjetimo, ovaj slučaj posebno je šokirao javnost jer odlukom sudije Melise Kovačević niko nije kriv za smrt 31-godišnje Zeničanke. Ipak, odlukom Kantonalnog suda, presuda je ukinuta u dijelu koji se odnosi na optužene Munira Tutnjića i Ibrahima Mahmića, zbog čega je naloženo da prvostepeni sud ponovo održi pretres.

Tužilac Borislav Milešić ostao je kod potvrđene optužnice u cjelosti, međutim, u sudnici se stekao dojam da je on došao nespreman, što su kasnije upozorili i roditelji stradale Tarabar. Iako je jučer trebala biti prezentirana izmijenjena optužnica, do toga nije došlo, nego je ročište odgođeno.

On je Sudu predložio da se preuzmu ranije izjave svjedoka, čemu se protivio Srđan Petrić, advokat optuženih, zatraživši da se ponovo saslušaju, te da se postupak vodi ispočetka.

Ključni akteri

Vidno ogorčeni načinom na koji je podignuta optužnica, u sudnici se komentara nisu mogli suzdržati supružnici Tarbar.

– Zaobilaze se ključni akteri. Optužnica je pravljena da se Haris Karić oslobodi! Ako smrt nije dokaz, šta reći? Gdje je u ovom postupku grupa koja je bila sa mojom? Svjedoci su ključni akteri tragedije! Očigledno se štite Feđa Jovanović, direktor bazena, i Ajla Škrbić, koja je bila sa mojom kćerkom – kazali su Tarabari.

Na narednom ročištu, zakazanom za jun mjesec, saslušat će se uvodna izlaganja te svjedoci Lejla Bejtić i Ajla Škrbić.

Sve je na tužiocu

– Nažalost, učesnici koji su tu bili ne žele reći pravu istinu. Sve je na tužiocu, a mi kao punomoćnici smo uskraćeni. Moramo imati vjeru u pravdu i očekivati da će roditelji doznati istinu šta se stvarno desilo – kaže Adilhajda Sivac, punomićnica oštećenih, dodajući da će uputiti apelaciju Ustavnom sudu.

Avaz.ba/D.PAŠALIĆ

Podijelite članak