Portal 072info

ZENICA Ogorčeni roditelji: Ovo je farsa, odgovorni su oslobođeni!

Kantonalni sud u Zenici djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u slučaju utapanja Jasmine Tarabar iz Zenice zbog čega je za 9. maj na Općinskom sudu u Zenici zakazana glavna rasprava.

 Radnici bazena

Podsjetimo, ovaj slučaj posebno je šokirao javnost, jer odlukom Melise Kovačević, sutkinje Općinskog suda u Zenici, niko nije kriv za smrt 31-godišnje Zeničanke. Presuda je ukinuta u dijelu koji se odnosi na optužene Munira Tutnjića i Ibrahima Mahmića zbog čega je naloženo da prvostepeni sud ponovo održi glavni pretres.

Salim i Sonja Tarabar, ogorčeni roditelji nastradale Jasmine,  smatraju da je Kantonalni sud djelimično ispravio propust Općinskog suda, ali nisu zadovoljni konačnom odlukom.

– Naš advokat svakako će uložiti apelaciju Ustavnom sudu zbog cjelokupnog postupka i načina na koji je vođen. Mi već imamo toliko loše iskustvo sa Sudom da od njega ništa ne očekujemo. Sva nadanja polažemo u Ustavni sud, koji bi mogao ispraviti greške – ističu oni.

Posebno su ogorčeni što su odlukom Kantonalnog suda na glavni pretres vraćeni samo Tutnjić i Mahmić, radnici bazena.

– Ne prihvatamo to da samo oni trebaju odgovarati! Odgovorna je grupa, Feđa Jovanović, direktor bazena, poslovođa, a tek onda oni. Ne amnestiramo ih od odgovornosti, ali sve ovo je jedna farsa da bi glavni i odgovorni bili oslobođeni – smatraju Tarabri.

Izgubili nadu

Zbog lošeg iskustva, ni sada ne očekuju da će se voditi pravičan postupak. Kažu, u startu su izgubili nadu u to, jer je odgovornost sada samo na radnicima bazena.

– Glavni krivci nisu na spisku okrivljenih, to je dovoljno da ne vjerujemo u pravičnost i fer postupak – zaključuju oni.

Iznenađeni površnošću

Tarabari su pisali i Kantonalnom sudu u Zenici, kazavši kako su iznenađeni površnošću koju je pokazao pri donošenju odluke.

– Zgranuti smo površnošću koju ste pokazali pri donošenju odluke, koja se temelji samo na netačno citiranom svjedočenju Lejle Bejtić, jedne od učesnika tragičnog kupanja, od strane sutkinje Melise Kovačević, koje ste i vi slijepo prihvatili, a odnosi se samo na ono što se dogodilo izvan bazena, što nije predmet tužbenog zahtjeva – navodi se, između ostalog, u dopisu.

Avaz.ba

Podijelite članak