Zenica: Ogorčeni rudari umalo nasrnuli na direktora

Podijelite vijest

Na sastanku Sindikata i Uprave društva Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica zaključeno je da je martovska plaća isplaćena onakva kakva jeste, a da će svi oštećeni biti isplaćeni uz aprilsku plaću, saopćio je rudarima Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata rudara.

Ova informacija naišla je na opće ogorčenje brojnih rudara, koji su poručili da se Sindikat, očigledno, ništa nije dogovorio.

Traže ostavke

– Ostavke, dajte ostavke! Niko neće raditi! – govorili su rudari.

Ništa im ne znači ni obećanje da će se odmah sutra praviti novi Pravilnik o radu, u koji će se uvesti otežani uvjeti rada na koje imaju pravo. Posebno žalosti činjenica da je jedan rudar zamalo nasrnuo na direktora Edina Pašića.

ČITAJ JOŠ:  Avdić: Obustavili smo proizvodnju, jamu su napustili i rudari druge smjene iz Raspotočja 

– Doveden si ovdje da s***eš Rudnik – kazao je rudar direktoru.

Tu nije bio kraj incidentima s obzirom na to da je, tvrde rudari, došlo do fizičkog kontakta. Naime, jednog rudara, kopača, navodno je udario elektroinžinjer, tvrde rudari. Napadnuti rudar prijavio je udarac policiji, koja se nalazi u neposrednoj blizini direkcije.

Još nije poznato šta će rudari uraditi nakon ove informacije, odnosno hoće li nastaviti proizvodnju.

Valja istaknuti da su danas brojni rudari ispred direkcije rudnika, uglavnom, boravili bez maski, zaštite i poštivanja mjere socijalne distance, uprkos preporukama i činjenici da vlada pandemija koronavirusa.

ČITAJ JOŠ:  Studentski centar u Zenici popunio kapacitet od 220 mjesto, na listi čekanja 47 studenata

– Nećemo raditi dok nam se ne isplate stimulacije. Ne treba njima rudnik, ne treba ni nama – negodovali su rudari.

Nakon razgovora s rudarima, medijima se obratio Vardo, kazavši da im je Uprava ponudila da oštećenja radnika uz martovsku namiri uz aprilsku plaću.

Obustavili proizvodnju

– Ima ljudi koji su dobili veću plaću, a nisu je zaslužili, tako i onih koji su dobili manju. Rudari, za sada, ne prihvataju ponuđeni dogovor i neće se vratiti na posao. Imamo rok do 15 sati za dogovor, da se pokrene proizvodnja u drugoj smjeni. Uključit ćemo se svi da se nađe kompromis, da se krene u proizvodnju – kazao je Vardo.

ČITAJ JOŠ:  U toku završni radovi na postavljanju autobuskih stajališta 

Podsjetimo, rudari su obustavili proizvodnju u ponedjeljak, a sve zbog činjenice da im Uprava nije isplatila stimulacije.

Plaće su isplaćene po novom Kolektivnom ugovoru, sa povećanjem satnice sa 2,5 na 2,7 KM, ali rudari sada traže i da im se isplate stimulacije, što Uprava nije dužna po zakonu.

AVAZ – D.PAŠALIĆ


Podijelite vijest