AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Radovi na izgradnji Glavne gradske magistrale u Zenici osim što će unaprijediti infrastrukturu i Zenici dati jedan potpuno novi identitet, ipak iza sebe ostavljaju posljedice. Naime, nakon što su okončani radovi koji su obuhvatali dionicu na Pišću, što je uvjetovalo da se glavno gradsko šetalište privremeno omogući za saobraćaj, mjesecima nakon okončanja radova nadležni ne pokazuju sluha za svakodnevnu prijetnju zeničkoj javnosti.

Naime, iz ulice Huseina Kulenovića koja vodi na glavnu ulicu – pješačku zonu koja se proteže ulicom Mehmedalije Tarabara, mnogobrojni Zeničani i Zeničanke svakodnevno strahuju za svoj život. Iako su po okončanju radova na Pišću bile postavljene betonske kocke, kako ih nazivaju u Službi za komunalne poslove Gradske uprave Zenica, a koje su onemogućavale saobraćaj kroz šetalište iste su za kratko vrijeme “nestale”.

– Treći put vraćamo kocke kako bismo onemogućili saobraćaj za vozila duž ulice Mehmedalije Tarabara, međutim nesavjesni građani ih uklanjaju. Postoji znak zabrane saobraćaja, ali nažalost vozači to ne poštuju – kazao je za 072info Husein Kulenović, ispred Službe za komunalne poslove Gradske uprave Zenica.

Na naš upit da li su razmišljali o dugoročnijem rješnju koje bi onemogućilo uklanjanje betonskih kocki, pojasnili su kako rješenja mora biti montažno-demontažno, da bi ulica mogla biti protočna sa obje strane u slučaju nepogoda poput požara.

Bez reagovanja nadležnih
Bez reagovanja nadležnih

– Vozači ovim dijelom prolaze nenormalnim brzinama ne obazirući se na pješake koji ovim dijelom gradskog šetališta prolaze sa velikom dozom straha, a posebno je opasno u večernjim satima za dane vikenda. Nadležni bi definitivno trebali razmisliti o produktivnijem rješenju, bez da se pravdaju da kocke neko uklanja – kazao je zabrinuti Zeničanin.

Ni vlasnici stambenih i poslovnih objekata duž ove ulice nemaju riječi hvale za nadležne, ističući kako se očito čeka nesretan slučaj kako bi se reagovalo.

– Buka koja vlada pogotovo vikendima kada Zeničani “divljaju” ovim dijelom ulice u nastojanju da svim šetačima pokažu svoj automobil, zaista nije podnošljiva. Osim toga što ne možemo spavati, velika prašina koju podižu neadekvatnom vožnjom kroz ovu zabranu predstavlja ogromnu prijetnju po život – kazao je vlasnik stambenog objekta i poslovnog prostora u spornoj ulici.

Kako saznajemo iz bliskih izvora, Udruženje poslodavaca ZDK želi pokrenuti inicijativu da ovaj režim slobodnog kretanja vozila ostane do daljnjeg, kako bi vlasnici poslovnih prostora imali olakšicu prilikom snadbijevanja svojih objekata. Ipak, iz JP za prostorno uređenje grada su kako saznajemo u nekoliko navrata upozoravali nadležne da se ovo šetalište opasno po život vrati u prvobitni režim, postavljanjem adekvatnih zabrana. Ipak i pored svih vidljivih opasnosti po ljudski život, ulica Mehmedalije Tarabara još uvijek je slobodna za saobraćaj automobila.

[Galleries 561 not found]