ZENICA: Oprez,zmije izlaze iz svojih staništa

Pojava zmije i to po izjavama svjedoka poskoka na kružnom toku u zeničkom naselju Odmut,  privukla je pažnju očevidaca, a donekle izavala i njihov strah.

– Iz njihovih staništa izmami ih toplo vrijeme, aktuelno doba parenja i potraga za hranom, a to su glodavci, čije proljetno uništavanje u Zenici slijedi, proljetnom fazom deratizacije, kaže magistar veterinarskih nauka Benijamir Haurdić, iz Insitut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

– Naše službe za sanitarnu tehniku i za deratizaciju, na mjestima gdje se primijete zmije, mogu postaviti i sredstva za njihovo odbijanje, tzv. repelente, odnosno ekološka sredstva  na bazi biljnih ulja, koja ih mirisom tjeraju, ali to se ne provodi sistematski,  nego u pojedinačnim slučajevima , po zahtjevu stranaka koje ovu uslugu plate, pojašnjava gospodin Haurdić.

Pri susretu sa zmijom ne treba ih izazivati, a pri ujedu hitno potražiti pomoć ljekara, savjet je stručnjaka.Serum protiv zmijskog nema ni Dom zdravlja Zenica, niti Institut za zdravlje i sigurnost hrane, jer kako nam je potvrdio njegov direktor  prim dr Senad Huseinagić, ove serume mogu posjedovati i pacijentima davati jedino bolničke ustanove, a da li ga Bolnica u Zenici trenutno ima danas nismo uspjeli saznati.

Zenicainfo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE