Zenica ostaje bez gradskog prijevoza?

Javno preduzeće “Zenicatrans” evidentno propada, što je upozoreno i na sastanku održanom u Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kojem se razgovaralo upravo o problematici vezanoj za funkcioniranje ovog preduzeća.

Naime, “Zenicatrans” zbog neizmirenih obaveza prema Poreznoj upravi već dvije godine ne posjeduje licencu za prijevoz putnika, a iz dana u dan situacija je sve alarmantnija. Osim toga, ovo preduzeće godinama nije obnavljalo vozni park pa je tako nabavka novih autobusa za ovo preduzeće postala misaona imenica.

Teška situacija u kojoj se nalazi itekako može ugroziti pružanje usluga gradskog prijevoza, zbog čega su na održanom sastanku s menadžmentom preduzeća razmatrane mogućnosti prevazilaženja stanja u kojem se nalazi “Zenicatrans”.

– Kako “Zenicatrans” nije u mogućnosti izmiriti dospjele obaveze, koje iznose oko četiri miliona maraka, niti da osigura proceduru reprograma duga, zaključeno je da zajedno s osnivačem, a to je Grad, nađe mogućnosti izmirenja duga kako važna funkcija pružanja usluga gradskog prijevoza ne bi bila dovedena u pitanje – saopćeno je iz Vlade ZDK.

Nova uprava, lošiji rezultati  

Ni izbor novog rukovodstva, odnosno direktora Besima Husakovića, pomoćnika direktora Maše Škrbić i Nadzornog odbora s Vahdetom Drinom na čelu, koje je imenovala Gradska uprava i gradonačelnik Fuad Kasumović, nije doprinio boljim rezultatima, čak suprotno.

D. PAŠALIĆ / AVAZ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE