Portal 072info

ZENICA Otvoren festival dokumentarnog muzičkog filma

Prvi DokuMfest, međunarodni festival dokumentarnog muzičkog filma, otvoren je sinoć u prostoru zeničke Klupske muzičko-teatarske scene Zona, projekcijama četiri sjajna dokumentarca iz Sarajeva i Tuzle. Zeničkoj publici sinoć je predstavljeno i dopunjeno izdanje Ex-Yu rock enciklopedije, beogradskog novinara i publiciste Petra Janjatovića. 

Festival će trajati do subote, za kada je najavljena tribina o regionalnoj muzičkoj dokumentarnoj produkciji. 

U takmičarskom dijelu Festivala, kojim njen autor i osnivač, Josip Dujmović, namjerava Zenici vratiti stari sjaj kojim je privlačila ogroman broj respektabilnih muzičkih stvaralaca s područja bivše Jugoslavije i nametnuti se kao aktivan sudionik kulturne produkcije u regionu, učestvuju 24 žanrovski raznovrsna ostvarenja iz skoro svih zemalja bivše Jugoslavije, čak 11 iz bh. produkcije, a među njima i „Izgubljeno vrijeme“, film koji govori o tragičnoj sudbini bubnjara Ipeta Ivandića, „Jadranka“, ispovijest nedavno preminule kantaurke Jadranke Stojaković, „Tales From Forgotten City“, priča o sastavu Mostar Sevdah Reuznion. 

U programu DokuMfesta našli su se i „Limunovo drvo“, film o prvom bendu frontmena EKV-a, Milana Mladenovića, hrvatsko-srpska koprodukcija „Moj zanat“ o životu Arsena Dedića, film o makedonskom Mizaru i makedonskim Romima iz Šutke. Stručni žiri, u sastavu Antonela Pehar Šimunović, redateljka i urednica dokumentarnog programa na BHT1, Haris Abdagić, lider grupe Balkaneros i Damir Kukić, profesor za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Zenici, uz podršku studentskog žirija, dodijeliće pehar autorima najboljeg ostvarenja.

Sve projekcije su besplatne i priređuju se u prostoru zeničke Zone.     

RTVZE

Podijelite članak