AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Nakon nezapamćenih problema s grijanjem u Zenici tokom prošlog mjeseca, građani su dobili, kao što je i obećano, umanjene iznose u prosjeku po 50 KM na računima za januar. Međutim, paušal, za koji mnogi građani uopće i ne znaju zašto ga plaćaju, ostao je isti.

grijanje-pausal

Račun Huseina Skelića 

Deset posto

Zbog toga su mnogi nezadovoljni i traže od preduzeća „Grijanje” umanjenje i paušala za dane kad nisu imali grijanja, pa i njihovo potpuno ukidanje. Naime, svi korisnici preduzeća „Grijanje”, bez obzira da li imaju radijatore u stanu ili ne, plaćaju paušal koji iznosi 10 posto od površine stana.

Ispred naplatne službe „Grijanja” i jučer su bili redovi. Građani su plaćali svoje račune uključujući i paušale.

husein-skelic

 Skelić: Moram platiti 

– Šta ću drugo, moram ga platiti. Za dva stana plaćam 20 KM mjesečno paušal. Bez obzira da li je umanjeno grijanje, paušal uvijek ostaje isti. I da se isključim sa mreže, da više nikad ne uđem u svoj stan, opet to moram plaćati, to je van svake pameti i treba ga skroz ukinuti – kaže Husein Skelić kojeg smo zatekli ispred naplatne službe.

Nezadovoljan plaćanjem paušala je i Hidajet Humić koji za stan od 48 kvadrata za svaki mjesec mora izdvojiti šest KM.

hidajet-humic

Humić: Nije prihvatljivo

– Nije uredu jer nemamo u stanu svoje mjerno mjesto. Plaćam paušal kao da imam mjerno mjesto ili brojilo i da ga neko održava, a nije tako. To nije prihvatljivo. Nekakva realna i simbolična naknada za evidenciju potrošača može biti, ali ovako ne valja – kaže Humić.
Ispred naplatne službe zatekli smo i Zlatka Zovića i Suada Kaljića koji su također za potpuno ukidanje paušala.

S druge strane, u Javnom preduzeću „Grijanje” kažu da je paušal fiksni trošak i da ga je nemoguće ukinuti. Tehnički direktor Elvir Bošnjak kaže da je on u Zenici najmanji u Evropi.

Grijna površina

– Ne znam da li je ikad i u bilo kojoj djelatnosti fiksni trošak umanjivan. Ne razumijem narod u Zenici. Deset posto ide na grijnu površinu, na zagrijavanu površinu stana i to je tako – kaže Bošnjak.

Formiranje radne grupe

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prije nekoliko dana najavio je da će formirati radnu grupu koja će u svim javnim preduzećima i javnim ustanovama, čiji je osnivač Grad, sagledati sve takse i paušale na osnovu čega će dati svoje mišljenje o objektivnim potrebama njihovog postojanja i ukidanja.

Poslat je poziv svim klubovima stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću da u radnu grupu predlože po jednog stručnjaka.

Autor: Avaz.ba