Portal 072info

ZENICA Počinje grijanje uz nepouzdane kotlove

Foto: RTVZE.BA

Sezona grijanja u Zenici trebala bi startati od sutra, 15. oktobra.

U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal trenutno je u funkciji jedan kotao, a drugi bi, nakon okončanja remonta,trebao biti potpaljen iduće sedmice.

Po svemu sudeći čeka nas još jedna neizvjesna i teška zima.

U pogonu Energetika kompanije ArcelorMittal Zenica trenutno je u funkciji jedan kotao. Zbog tehničkih problema, proizvodnja u ovoj kompaniji bila je u zastoju oko dvije sedmice i tek se postepeno puštaju u rad pojedini pogoni.

Prema riječima Emira Krge, direktora Energetike, u skladu sa postepenom normalizacijom i puštanjem pojedinih proizvodnih pogona u funkciju, odvijat će se i proizvodnja toplinske pare.

Potpaljivanje drugog kotla, nakon okončanja remonta,moglo bi uslijediti naredne sedmice. Razlog za kašnjenje u remontu je loše stanje kotla jedan.

Sagovornik RTVZE podsjeća da rad samo jednog kotla ne može zadovoljiti potrebe daljinskog grijanja grada. Normalizacija rada Visoke peći i Čeličane, mogla bi značiti povoljnije stanje sa proizvodnjom tople pare.

U skladu sa našim mogućnostima, kaže Krgo, bit će distribuirana toplotna energija za grad. Prognoze za novu sezonu nisu povoljne. 

(RTVZE)

Podijelite članak