Portal 072info

ZENICA Podzemni kontejneri još na tri lokacije u gradu

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenica nakon dobijanja svih potrebnih saglasnosti, uzimajući u vidu podzemne instalacije, izvršila je postavljanje 12 podzemnih kontejnera, od kojih su tri za papir i tri za PET ambalažu. Podzemni kontejneri su ovaj put postavljeni na lokacijama Londža, Abdulaziza Aska Borića i u Crkvicama kod Medicinske škole. Od ukupne vrijednosti projekta koja iznosi 84.640,61 KM, projekat je podržalo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline za 45.000,00 KM i Fond za zaštitu okoliša FBiH sa 20.000,00 KM.

Cilj projekta, je sva kontejnerska mjesta u užem dijelu grada zamijeniti sa podzemnim kontejnerima koji su se pokazali vrlo efikasnim, s obzirom na brojne prednosti (bezbjedni i praktični, štedi se prostor, higijenski i sanitarni itd.). Sistem podzemnih kontejnera omogućava skladištenje i do tri puta veće količine otpada što će značajno doprinijeti unapređenju higijene i životnih uvjeta za stanovnike.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U svaki od postavljenih kontejnera može se odložiti po tri kubika otpada, što zamjenjuje devet običnih kontejnera. Zamjena dosadašnjih kontejnera podzemnim sa sobom nosi i manju potrošnju vremena, vozila, ljudstva, opreme i energenata tj. višestruko smanjenje emisije CO2, s obzirom da se zbog svog kapaciteta ovakvi kontejneri rjeđe prazne. Samo pražnjenje traje do dvije minute i zahtjeva jeftinije vozilo kao i samo jednog operativca. Sistem ne zahtjeva preinake na vozilima. Pražnjenje podzemnih kontejnera nije uvjetovano pristupnim putem, pa neuredno parkirana vozila ne ometaju operaciju pražnjenja. Kako se otpad nalazi ispod zemlje onemogućeno je njegovo raznošenje ali i širenje eventualnih zaraza. Zahvaljujući ovoj metodi selektivnog odlaganja otpada naselja mogu biti mnogo ljepša i urednija, bez  pojave neprijatnog mirisa.

I ovu priliku koristimo da na naše sugrađena apelujemo da odvajaju svoj otpad, te da ne odlažu miješani komunalni otpad u posude predviđene za papir/PET kako bismo zajednički učinili našu životnu sredinu čišćom, ljepšom i zdravijom. Također, od građana očekujemo da ulože minimalne napore i otpad odlažu na, za to predviđena mjesta, te sopstveni životni prostor, dvorišta ili neposrednu blizinu svojih zgrada održavaju  urednim i uređenim.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 104
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME