Portal 072info

ZENICA Pojedini predmeti su nepravedno izostavljeni s liste izbornih

Učenici III-6 razreda Prve gimnazije u Zenici pokrenuli su inicijativu iz predmeta „Demokratija i ljudska prava“, u okviru projekta “Građanin”, kojom bi se riješio problem izbornih predmeta u ovoj školi.

Specifična područja

Naime, kako kaže Merima Delalić u ime učenika, imaju mogućnost birati izborni predmet koji će pohađati u četvrtom razredu.

– Međutim, lista prijedloga podrazumijeva samo predmete koji su specifični za izborna područja u Gimnaziji. Želimo da kao izborni predmet možemo birati i muzičku ili likovnu kulturu, psihologiju i demokratiju, jer su oni bitni kako za opće tako i za životno znanje – kaže Delalić.

Dodaje da su pojedini predmeti nepravedno izostavljeni s liste izbornih.

Gubi smisao

– Želimo naglasiti da, osim što nam je oduzeta mogućnost da se dodatno obrazujemo u određenoj oblasti, ograničeno nam je i pravo na izbor, čime izborni predmet gubi smisao – ističe ona.

Ograničavajući faktor

Delalić napominje da je još jedan problem i to što je potrebno minimalno 20 učenika da bi se održala nastava, što predstavlja još jedan od ograničavajućih faktora.

– Želimo da se omogući održavanje nastave i manjim grupama učenika. Plan i Program za gimnaziju pravi Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona u saradnji s Pedagoškim zavodom, od kojeg očekujemo da reagira – poručila je Delalić.

AVAZ.BA – D.PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 24
    Shares