Portal 072info

ZENICA: Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježen Dan nezavisnosti BiH (FOTO)

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Zenici je danas prigodnim programom obilježen ovaj, za domovinu Bosnu i Hercegovinu izuzetno bitan dan.

Tim povodom na spomen-obilježju Papirna, položeno je cvijeće, te odata počast svim stradalim borcima, koji su se u proteklom ratu borili za domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Centralna svečanost održana je na spomen-obilježju Kameni spavač, na Trgu Alije Izetbegovića, na kojem su se obratili Emir Abdulzajić predstavnik Lokalnog Omladinskog Vijeća koji je istakao dvije najvažnije inicijative koje su se morale okončati: “Smatram da postoje dvije inicijative kojima treba da raspolaže ova zemlja. Prva je ta da se himni Bosne i Hercegovine dodijeli adekvatan tekst, a druga je ta da barem svaka ulica u jednom gradu BiH dobije naziv Ulica Dana nezavisnosti”, istakao je Abdulzajić na današnjem okupljanju na spomen-obilježju Kameni spavač.

Prisutnima se obratio i Amir Radončić, predstavnik JOB-a Unija veterana na području Zenice, koji je istakao važnost Dana nezavisnosti za cijelu državu.

Svečana akademija u povodu obilježavanja 1.marta,Dana nezavisnosti BiH održana je u Bosanskom narodnom pozorištu, a o značaju ovog datuma govorila je Draženka Subašić, predsjedavajuća Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. 

Delegacije koje su položile cvijeće, počast odale Fatihom ili minutom šutnje su: Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatna značka i zlatni ljiljan”, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Udruženje ratnih vojnih invalida, JOB Unija veterana, Organizacija demobilisanih boraca ARBiH, Udruženje RVI paraplegičara, JOB Unija veterana sekcija Rudnik, Patriotska liga, Udruženje antifašista iz Drugog svjetskog rata, delegacija Skupštine ZDK, delegacija Vlade ZDK, delegacija grada Zenice i Udruženje za obilježavanje značajnih datuma, delegacija SDP Zenica, delegacija SBB Zenica, Demokratska fronta, Stranka za narod, Kantonalni odbor DF-e, delegacija Parlamenta Federacije, delegacija SDA Zenica, NO 3P, LOV Zenica.

Svim građanima Bosne i Hercegovine želimo sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

U fotogaleriji Benarisa Mahmića, pogledajte kako se u Zenici obilježio Dan nezavisnosti.

[Galleries 505 not found]

Podijelite članak