Portal 072info

Zenica: Popravljen kotao još jutros, radijatori i dalje hladni

Nakon nekoliko pokušaja u toku protekle noći, kotao dva u pogonu Energetika uspješno je pokrenut još jutros, a njegov rad se polako stabilizira i radna temperatura podiže da se zadovolje svi sigurnosni aspekti, saopšteno je iz “ArcelorMittala” Zenica.

Građani se smrzavaju

Uprkos njegovom pokretanju, tokom cijelog dana građanima su radijatori hladni. Ništa bolja situacija nije ni večeras, budući da se građani i dalje u stanovima smrzavaju ili odlučuju grijati uz pomoć grijalica.

Upravo zbog povećane potrošnje električne energije i opterećenja mreže i danas je u pojedinim dijelovima grada dolazilo do prekida isporuke električne energije.

I dok niko ne može prognozirati kada će građanima, koji strahuju od još većih hladnoća i minusa, radijatori ponovo biti topli u marketima širom grada vlada pomama za grijalicama.

Ozbiljno curenje

Pored kotla dva, u “ArcelorMittalu” rade na sanaciji kvara kotla jedan, na kojem je uočeno ozbiljno curenje.

Podsjetimo, kotlovi koji se koriste za zagrijavnaje stambenih i poslovnih prostora stari su 42 godine, a problem njihovog “pucanja” i tehničkih kvarova postao je tradicionalna pojava iz sezone u sezonu.

Novi sistem grijanja

Kako je izjavio za Avaz.ba gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, u toku su pregovori sa “ArcelorMittalom” da se potpišem ugovor kojim bi se dogovorila nabavka šest fleksibilnih kotlova na plin.

– Osim što bi se konačno riješio problem grijanja grada koje bi bilo daleko kvalitetnije, smanjili bismo i zagađenost zraka u Zenici. Također, građani bi plaćali dosta jeftinije grijanje nego je to slučaj sada – kaže Kasumović.

Autor: D. PAŠALIĆ – AVAZ.BA

Podijelite članak

Počitajte još

ZENICA: Javni poziv za podsticanje razvoja biljne proizvodnje

072info

Kasumović: Zenica prednjači u mjerama poduzetim na subijanju pandemije

Redakcija

Kasumović: Nije vrijeme za politizaciju, zadesio nas je zdravstveni problem

072info