Portal 072info

ZENICA Predstavnici EP BiH posjetili lokalitet HE Vranduk

Članovi Uprave Elektroprede BiH,predvođeni generalnim direktorom Bajazitom Jašarevićem posjetili su sredinom ove sedmice lokaciju na kojoj su u toku pripremni radovi za izgradnju HE „Vranduk“. Radovi se izvode u rejonu ulazne građevine tunela i brane – gdje se na obje obale rijeke vrši raščišćavanje terena, izgradnja pristupnih puteva i gradilišnih platoa, potom na poziciji velike strojare – gdje se vrši postavljanje automatske hidrološke stanice.

Ovom prilikom, delegacija Elektroprivrede BiH je posjetila i Društveni dom Mjesne zajednice Vranduk, koji je za potrebe izgradnje HE „Vranduk“ rekonstruisan i preuređen. Društveni dom će služiti za boravak osoblja Izvođača, Investitora i Nadzora, a  nakon izgradnje će ostati na korištenje lokalnoj zajednici.

Generalni direktor je ovom prilikom izrazio zadavoljstvo što nakon trideset godina, koliko je prošlo od izgradnje HE Višegrad, Elektroprivreda BiH kreće sa izgradnjom novog elektroenergetskog objekta.

Projekat se finansira iz vlastitih sredstava JP  Elektroprivreda BiH, te kredita EIB i EBRD. Radove izvodi Konzorcij Strabag/Končar, po Yellow FIDIC ugovoru.  Realizacija projekta je započela u februaru 2016. godine, a završetak radova i puštanje u pogon HE „Vranduk“ planiran je za novembar 2019. godine.

RTVZE

Podijelite članak