ZENICA: Preporuke šta i gdje sijati

Na osnovu rezultata ispitivanja prisustva teških metala i pesticida u biljnom materijalu i mlijeku na području Zenica za 2014. godinu, preporuka je da se na užem području grada ne uzgajaju širokolisne kulture, salata, špinat, blitva, lucerka.

Preporučuje se uzgoj biljaka koje popravljaju zemljište apsorbujući teške metale iz zemljišta i iz zraka, a to su kupusnjače, suncokret, kopriva. Nakon uzgojnog perioda ove biljke treba da se uklone sa njiva, spale, a pepeo da se odlaže u posebna spremišta, naprimjer u hermetički zatvorenu burad.

Takođe se preporučuje da se kopriva ne bere i ne koristi kao ljekovita biljka sa područja Tetova, Gradišća, Stranjana, Gornjeg Čajdraša, Brca, Orahovice, Mutnice, Pehara i Šerića.

Popravku zemljišta treba vršiti kroz obavezno duboko oranje i đubrenje stajnjakom,navodi se u preporukama Službe za ekonomske odnose i poduzetništvo Grada Zenice i Federalnog zavoda za agropedologiju.

Ispitivanja su pokazala da je sadržaj olova u uzorcima salate i peršuna veći od graničnih vrijednosti na području Šerića, Tetova i Gornjeg Čajdraša. Kod samoniklih biljaka-koprive, na devet lokaliteta nađene su realtivno visoke količine olova i to na području Tetova, Gradišća, Stranjana, Gornjeg Čajdraša, Brca, Orahovice, Mutnice, Pehara i Šerića.

Veći sadržaj teških metala nađen je kod samoniklih biljaka nego kod uzgajanih biljaka. Sirovo mlijeko nije zagađeno teškim metalima i pesticidima, a ni biljke nisu zagađane ostacima pesticida.

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 28. aprila ove godine, usvojen je Izvještaj Federalnog zavoda za poljoprivredu o ispitivanju zagađenosti biljnog materijala i mlijeka za 2014. godinu na području Zenice.

RTVZE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE