Zenica: Prezentacija o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom

ze4 1

Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Federaciji BiH danas je u Zenici organizira Javnu prezentaciju o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom. Prezentacija je organizirana s ciljem informiranja osoba s invaliditetom i javnosti o pravu na rad i zapošljavanje, a u skladu s 27. člankom Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu osoba s invaliditetom.

Na prezentaciji su sudjelovali članovi lokalnih organizacija osoba s invaliditetom kao i predstavnici drugih organizacija civilnog društva. Sudionicima se obratio gosp. Zlatko Malić u ime Caritasa BiH koji je predstavio opće informacije o projektu te prepreke i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom. U drugom dijelu prezentacije predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom gđa. Sabina Zubčević, je govorila o Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju kao i o aktivnostima Fonda. Od 2011. godine na području Federacije BiH određenu vrstu poticaja za zapošljavanje je dobilo više od 4500 osoba s invaliditetom. Poticaje je moguće ostvariti kroz različite lotove od povrata doprinosa, poticaja za prvo zapošljavanje ili samozapošljavanje, profesionalnu rehabilitaciju i druge vidove pomoći.

Zahvaljujući djelovanju Fondova u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj evidentan je povećan broj zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na prethodne godine. Međutim i dalje su prisutne brojne prepreke među kojima se ističu pasivnost osoba s invaliditetom, nedovoljna informiranost poslodavaca i stigma u društvu.

Osobe s invaliditetom imaju pravo na rad i zapošljavanje, ZAPOSLIOSI! Poruka je s ovih javnih prezentacija.
Javne prezentacije će se održati u ukupno 20 mjesta u Bosni i Hercegovini: Prijedor, Banja Luka, Gradiška, Derventa, Zenica, Mostar, Travnik, Tuzla, Bijeljina, Višegrad, Foča, Istočno Sarajevo, Sarajevo, Široki Brijeg, Brčko, Livno, Orašje, Trebinje, Travnik i Bihać/Cazin. Zbog trenutne epidemiološke situacije sve prezentacije su odgođene do daljnjeg.

Projekt PRO PWDs – Promocija prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. U sklopu projekta previđene su javne prezentacije, okrugli stolovi, obuke za mlade osobe s invaliditetom, internet kampanja i sajam zapošljavanja koji će se organizirati sredinom 2021. godine.

Copy

Prethodni članakŠerif Patković u bolnici: Koronavirus mi je napao puno organa, ali sada sam bolje
Sljedeći članakPobijedite anemiju ovom namirnicom