AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Centar za postkonfliktna istraživanja (PCRC), Medica Zenica, Britanska ambasada u Sarajevo i BIRN organizovalo je danas u Zenici prezentaciju Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu te puštanje u rad prve linije za pomoć i podršku preživjelim žrtvama ratnog silovanja i seksualnog nasilja.

Na prezentaciji, koju je otvorio Edward Ferguson, britanski ambasador u BiH istakao je zadovoljstvo i čast što je dio ove manifestacije, te istakao: „Sretan sam što sam danas u Zenici, mada je moja želja bila da prisustvujem i na Sajmu zapošljavanja koji je protekao kako su organizatori izjavili izuzetno dobro i uspješno. Cilj ovog današnjeg susreta jeste predstavljanje seksusalnog nasilja u ratu, njegove posljedice, razlozi, ali i priče preživjelih žrtava. Cilj je također i da se problemi riješe, da se traume ne prenose na buduće generacije kao i da se zločinci dovedu na lice pravde te kazne po najstrožijim kriterijima“.

Pored Edwarda Fergusona, prezentaciju je potom pozdravio i gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović, te dodao: „Zadovoljstvo mi je što se ova prezentacija dešava baš u Zenici. Nadam se da će se ovi problemi riješiti te da će zločinci završiti tamo gdje i trebaju biti, a žrtve da će uspjeti prebroditi i nastaviti život ondje gdje im je stao. Nagašavam da se o ovoj temi uvijek mora pričati, te da se ove stvari nikada ne smiju zaboraviti“.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici javnih ustanova iz regije, međunarodnih i organizacija civilnog društva, kao i akademske zajednice.

Nakon prezentacije Protokola, Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica i dobitnica ovogodišnje nagrade Woman of the World koju na svjetskom nivou dodjeljuje organizacija Women for Women International, predstavila je i otvorila liniju za pomoć preživjelim žrtvama seksualnog nasilja, te naglasila: „Moja su osjećanja izmiješana. Tužna sam što se išta od ovog desilo u ratu kako muškarcima, tako i ženama. Svi smo obavezni da podržimo i pokažemo podršku svakoj preživjeloj žrtvi silovanja u ratu. Nakon 23 godine Bosna i Hercegovina nema zakon i podršku za žrtve nasilja u ratu. Tim povodom Medica Zenica je osposobila prvu telefonsku liniju za pomoć, koja će biti dostupna 24 sata na dan, a ujedno je i besplatna. Za sve one kojima je pomoć potrebna moći će pozvati broj telefona: 080 02 23 34“, izjavila je Sabiha Husić.

Nakon prezentacije predstavljen je film “Nečujni krik”, u produkciji BIRN-a, kao i panel diskusija s preživjelima i predstavnicima organizacija koje se bave pitanjem seksualnog nasilja u konfliktu.

[Galleries 453 not found]