Portal 072info

Zenica: Prikupljaju knjige, čitanje u kafićima!

Međuinstitucionalni projekt pod nazivom “Little Free Library”, čiji je cilj afirmacija knjige i čitanja uopće, pokrenuli su učenici Opće gimnazije Katoličkog školskog centra “Sv. Pavao” Zenica, a pod pokroviteljstvom nadbiskupijskog Centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II”.

Osmislili slogan

U saradnji s Gradskom bibliotekom i pod mentorstvom bibliotekarke Darije Gelić, pokrenuto je prikupljanje knjiga koje će, za sada, krasiti police četiri zenička ugostiteljska objekta te tako svim građanima omogućiti što jednostavniji pristup beletristici.

– Nije bilo posebnog odabira kafića, željeli smo da to budu objekti u kojima se mogu čitati knjige. U projektu učestvuje dvadesetak učenika, trenutno radimo na izradi i uređenju polica na kojima će biti postavljene knjige – kaže Gelić te dodaje da već sada imaju pozive i iz drugih ugostiteljskih objekata koji se žele priključiti.

Gelić: Potičemo druženja - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Gelić: Potičemo druženja

Učenici su osmislili i slogan svog projekta koji glasi “Uzmi knjigu, vrati knjigu, pokloni knjigu!”. Ističu da žele približiti široj javnosti, pogotovo mladim ljudima, pristup knjizi na drugi način te podsjetiti građane na one vrijednosti koje se sve više zaboravljaju. Projektom potiču druženja.

Nebitna starost

– Već sad imamo određeni broj knjiga, ali akcija prikupljanja i dalje traje. Na policama će se naći romani, poezija ili proza. Starost knjige nije bitna – rekla je Gelić.

Avaz.ba

Podijelite članak
  • 396
    Shares

Počitajte još

Obavijest korisnicima usluge odvoza otpada iz domaćinstava putem individualnih plastičnih kanti

072info

BRAVO: Poziv za dodjelu novčane pomoći za nabavku GPS narukvica djeci/osobama sa teškoćama s područja Zenice

Redakcija

Kasumović obišao radove na gasifikaciji i izgradnji vodovodne linije u neselju Perin Han

072info

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box