AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

InIicijativa za uvođenje novih tehnologija u izborni proces, što je nastavak ranijih incijativa kojima se Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, obraćao Centralnoj izbornoj komisiji, predložena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a sve sa ciljem da se u izborni proces uvrsti novi tehnološki procesi prebrojavanja glasačkog materijala.

Podsjetimo, predložena je nabavka potrebnih skenera i softvera, a cilj svega je povećanje transparentnosti izbornog procesa i stjecanje povjerenja građana u sam izborni proces.

Međutim, transparentni izbori, očigledno, barem za sada, nisu u interesu većine predvođene SDA, koja nije podržala ovu inicijativu. Ali, vjerovatno će, nakon neviđenog skandala koji potresa SDA, vijećnici, pa i oni u samoj SDA, na ovu inicijativu sada gledati drugačije.

Većina nije podržala transparentne izbore

Podsjećamo, načelnik općine Novi Grad Sarajevo i poraženi u utrci za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Semir Efendić u petak je objavio snimak razgovora Asima Sarajlića, predsjednika Kadrovske komisije SDA sa Sabahudinom Delićem, Muhamedom Šehovićem i neimenovanim delegatom KO SDA Sarajevo. 

U tom snimku obećavaju se zapošljenje u zamjenu za glasove, objašnjavaju neki raniji sumnjivi procesi i glasanja…

Poslije objave snimka, uslijedile su brojne reakcije u kojima je tražena akcija Tužilaštva KS, a brojni bh. mediji pišu o ovoj neviđenoj sramoti.

-Za one koji poznaju SDA i njen sistem djelovanja, sadržaj snimka ne predstavlja ništa novo i šokantno. Jedina razlika je što je ovo pokazatelj da SDA ne krade samo druge na izborima nego to čine i međusobno, na unutarstranačkim – konstatirao je Amarildo Gutić, novinar Žurnala. 

Upravo je ovo najbolji pokazatelj zbog čega SDA ne želi podržati uvođenje novih tehnologija u izborni proces na području Zenice, koja bi bila pilot projekt. Malverzacije, potkupljivanja, štimanja i izborne krađe, nisu im strane ni kada se radi o unutarstranačkim izborima, a ostaje nagađati koliko su nemilosrdni prema drugima i kakve se krađe dešavaju nakon 19 sati, odnosno po zatvaranju biračkih mjesta.

O izbornoj krađi na proteklim Lokalnim izborima 2016. godine govorio je Almir Dračo, zvanično još uvijek zastupnik SDA u GV Zenica, koji je kazao da je u Gradsko vijeće Zenica ušao u “sudijskoj nadoknadi” jer je, kako je kazao, bio pokraden na izborima.

-Zbog toga sam podržao uvođenje elektronskog glasanja. Na taj način ćemo pokazati da smo za fer i transparentne izbore – kazao je Dračo.

Dračo (SDA) pokraden na proteklim Lokalnim izborima

Ostaje pitanje, ako je suditi po aktuelnoj aferi, da li su ga, zapravo,  pokrali upravo “njegovi” (SDA)?

Izostanak podrške inicijativi od vijećnika u GV Zenica prokomentirao je i gradonačelnik Kasumović.

-Nije mi jasno zašto niste glasali za elektronsko glasanje? Ustvari, jasna mi je većina. Do sada sam, kao pobjednik, a obično se gubitnici ljute, više puta uputio CIK-u ovu inicijativu i mnogi su podržali da Zenica bude pilot projekat u tome. Dakle, da odmah u 19.30 sati imamo rezultate, a ne da ima upisivanja. Tu nema izmjene zakona, samo se mijenja metodologija. Hoću prvi put da su građani ovog grada zadovoljni. Vidite poslije izbora face ljudi, kada to ovi pokradu poslije 19 sati. Upravo to nije poržala većina jer je to njihov majstorluk – poručio je Kasumović.

Kasumović: Hoću prvi put da su građani ovog grada zadovoljni

Jasmin Hodžić, predsjednik Kluba vijećnika SBB BiH Zenica, pojasnio je zašto nisu podržali ovu inicijativu, te obećao da će to učiniti na narednoj sjednici.

-Inicijativa je jako dobra. SBB će je svakako podržati. Ali, s obzirom na to da je došla kasno, a kako bismo cijenili ovo tijelo, stava smo da mora proći redovnu proceduru i nakon toga doći na narednu sjednicu i mi ćemo je podržati – obećao je Hodžić.

Hodžić obećao da će SBB BiH podržati inicijativu na narednoj sjednici

Ipak, ostaje nada da će već na narednoj sjednici proraditi savjest vijećnika većine (SDA, A-SDA i SBB BiH), koji nisu podržali ovu inicijativu, pa i onih iz SDA, budući da je očigledno da se SDA potkrada između sebe, na unutarstranačkim izborima, a građanima ostavljamo da pretpostavljaju šta se tek radi po zatvaranju birališta i prema onima koji nisu dio SDA. 

Da li je izostanak podrške za transparentne izbore samo najava da se već sada razrađuju planovi za izborne krađe u oktobru, pokazat će naredno glasanje vijećnika po ovoj inicijativi, do kada će se, možda, pojaviti novi snimak i dokaz malverzacija i krađa u režiji SDA.