AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Mještani zeničkih mjesnih zajednica Tetovo, Podbrežje, Gradišće, Banlozi i Donja Vraca okupili su se kako bi još jednom iskazali protivljenje najavljivanoj izgradnji kolektora za otpadne vode na lokaciji Babino polje – Banlozi.

Na nedavno održanom sastanku dogovoreno je da se prihvati plan izgradnje poslovne zone, ali ne i kolektora na ovoj lokaciji.

– Mještani ovih naselja odranije imaju problem s aerozagađenjem, tu je i odlagalište Rača, zbog kojeg je dva puta održana tematska sjednica i ništa se nije riješilo. Sad žele da počnu s izgradnjom kolektora, koji je otrovnog tipa, i prema informacijama koje imamo, radijus smrada će biti do tri kilometra. Odluke se donose bez saglasnosti građana s ovih područja, ovo je samovolja gradskih službi – rekao je Samir Kubat, predsjednik MZ Tetovo, te dodao da su mještani spremni i na blokadu puteva ukoliko bude potrebno.

Na području ovih pet MZ živi oko 12.000 stanovnika. Predsjednik savjeta MZ Banlozi Muhamed Čoloman istakao je da su zahtjevi mještana da se najavljeni kolektori grade kilometar nizvodno od najavljene lokacije, kao i posjeta predstavnika Gradskoj upravi, gdje bi o ovom problemu razgovarali s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Avaz.ba