Zenica: Radionica će okupiti učeničku populaciju osnovnoškolskog uzrasta i štićenike dnevnog centra

Inkluzivna radionica pod nazivom „Kreiramo zajedno – učimo zajedno“ je treća po redu radionica u okviru projekta “Thinkering and Making for Human Rights – improving cultural participation of children with disabilities” i održati će se u utorak, 10. marta 2020. godine u prostorijama JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK s početkom u 11h. Ovo je još jedna u nizu radionica projekta kojeg provodi Udruženje Balkanska mreža muzeja u saradnji sa JU Muzej grada Zenice i Muzejom Hercegovine u Trebinju, finansiranog od strane  Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Učesnici radionice će biti učenici OŠ Vladimir Nazor te štićenici JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK.

Tema radionice je vezana za Član 12. i 27. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, a osmišljena je na način da štićenici centra, kojristeći tradicionalne tehnike šivaćeg zanata, samostalno kreiraju i šiju predmete, i u sam taj process uključe i poduče učenike OŠ Vladimir Nazor. 

Radionicu će voditi edukatori centra, Aida Demirović I Emir Ribo, uz pomoć nastavnice Alme Kurtalić i Lejle Agić, pedagoga Muzeja grada Zenice.

Konačni cilj radionice i jeste, pored izrade konkretnih predmeta, upravo podizanje svijesti o pravima osoba sa invaliditetom (Član 12. i 27. UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom) na zaposlenje, ravnopravno uključivanje u svakodnevni život te razvijanje sposobnosti razumijevanja o tome šta osobe sa invaliditetom mogu da rade (Član 8.).

Srž projekat predstavlja pitanje pristupačnosti u muzeju i prije svega, pravo svakog čovjeka na aktivno učešće u kulturnim dešavanjima.