Portal 072info

Zenica – Radionica o zaštiti radnih prava novinara i slobode govora

Screenshot

U organizaciji Udruženja BH novinari i Kluba novinara Zenica danas je održana radionica o zaštiti radnih prava novinara i slobode govora, na kojoj su uvodničari bili Rešad Šabanović, predsjednik Vijeća uposlenika RTV Zenica, Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH, i Velida Kulenović, predsjednica Kluba novinara Zenica.

Teme današnje radionice, održane u Zenici, odnosile su se na to kako je moguće promijeniti situaciju i kako se izboriti za ostvarenja radnih prava novinara, kako pregovarati s direktorom i zašto je neophodno sindikalno udruživanje.

 Nepoznavanje vlastitih radnih prava, političke i ekonomske podjele među medijima, ekonomski pritisci na novinare, neefikasnosti državnih mehanizama i razlozi zbog kojih se krše prava novinara, još neke su teme o kojima se razgovaralo.

 Kršenja prava novinara, kako je rečeno,  najčešće su vezana za isplatu plaća, uvjete rada, dužinu radnog vremena, neprijavljen rad i cenzuru.

Radionica o zaštiti radnih prava novinara i slobode govora realizirana je uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH i Muzeja grada Zenica.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box