Portal 072info

ZENICA: Radnici Krivaje Mobela pred Općinskim sudom (FOTO)

U Zenici je danas u 14 sati ispred Općinskog suda započelo okupljanje radnika Krivaje Mobela iz Zavidovića.

U isto vrijeme u zgradi Suda počelo je ročište po tužbi za raskid kupoprodajnog ugovora sa ortačkom grupom, vlasnikom imovine Krivaje Mobel.

Tužbu je podnio stečajni upravitelj Industrijskog preduzeća „Krivaja“ u stečaju.
Pored toga, pokrenut i predstečajni postupak za privredno društvo „Krivaja Mobel“.
Ono što radnici ovog preduzeća traže jeste da se oba postupka ubrzaju kako bi im, shodno Zakonu o stečaju, bio  osiguran uvjet za prijavu na evidenciju biroa za zapošljavanje kako bi mogli ostvarivati pravo na naknade po osnovu nezaposlenosti.

“Nas je ovdje 250, a ako Sud ne odradi ono što mora, slijedi blokada M17 i radnici neće sići sa te dionice. Dosta je ovog maltretiranja i dosta je popisivanja. Mi tražimo svoj posao i svoj hljeb”, istakao je jedan od radnika Krivaje.

Kako su istakli na današnjem okupljanju, izvolvirani su najviše dolaskom velikog broja policije, jer kako kažu nisu došli da prave probleme, nego traže rješenje ovog problema.

“Veoma mi je žao što vidim masu policajaca. Nismo došli da naštetimo sudstvu, nismo došli da se tučemo. Tražimo svoje pravo i naša radna mjesta i našoj djeci komad hljeba.
Naš porodice nemaju šta jest. Mi tražimo da nam se daju naša radna mjesta i da zaradimo komad hljeba. Pet mjeseci šutimo. Mislite vi da je nama drago izaći na put M17, ali ako moramo nećemo mi sami izaći, izaći ćemo sa porodicom i našom djecom. Nek nam nađu poštenog kupca da zaradimo hljeba i nama više ne treba ništa”, naglasio je radnik Krivaje Mirsad Hodžić.

[Galleries 785 not found]

Podijelite članak