Portal 072info

ZENICA Ramazanska Liga donosi druženje uz dašak fudbala kroz ramazanske noći

Tokom mjeseca Ramazana, Zeničani će imati privilegiju da uživaju u izuzetno jakom takmičenju u malom fudbalu u jednom na prvi pogled neobičnom terminu petkom i subotom od 00h. Kada se uzmu relativna blizina Teravih namaza i zore tj početka posta dolazimo do toga da je upravo ovaj termin, vrijeme kada se može ponuditi zanimljivi sadržaj građanima Zenice a ujedno i okolne regije.

Ramazanska Liga u svome prvom izdanju obuhvata 16 ekipa koje se kroz četiri grupe bore za plasman u ¼ finala tj knock out fazu. Utakmice se igraju samo petkom i subotom a grupna faza se igra po principu jedna grupa jedan noćni termin.

Ulaskom u mjesec Ramazan, u Petak 26.5. od 00:00 je počelo takmičenje utakmicama grupe A. Tu noć su igrane sve utakmice ove grupe a postignuti su sljedeći rezultati:

Starina – Sejmen 2 : 2
Blatuša – Nur Han 0 : 4
Sejmen – Nur Han 1 : 5
Starina – Blatuša 2 : 1
Blatuša – Sejmen 2 : 3
Nur Han – Starina 1 : 0

U grupi A je najviše bodova skupio Nur Han te se tako kvalifikovao u sljedeću fazu dok je na drugom mjestu ekipa Starine izborila svoj plasman u naredni krug. Utakmice na Turskom parku su uvijek bile dinamične zbog manjih dimenzija terena i same podloge – vještačke trave, koja je u noćnim satima nerijetko za nijansu klizavija što daje dodatnu čar i zahtijeva veći stepen umješnosti kod same igre. Sejmen i Blatuša se nisu plasirale u drugi krug ali su pokazali zavidno umijeće i borbenost te su zaista u nekim situacijama odlučivale nijanse.

Nakon prvog dana posta, u noći subote na nedjelju od 00:00 na rasporedu je bilo igranje grupe B prve Ramazanske Lige. Ekipe koje su se nalazile u grupi B su plijenile dosta pažnje što se moglo primijetiti po velikom broju gledalaca koji nisu ostali uskraćeni za vrhunski mali fudbal. Kroz tri kola i šest utakmica grupe B postignuti su sljedeći rezultati:

Gornja Gračanica – Donja Vraca 2 : 0
Čaršija – Obrenovci 3 : 1
Donja Vraca – Obrenovci 2 : 1
Gornja Gračanica – Ćaršija 1 : 1
Čaršija – Donja Vraca 3 : 3
Obrenovci – Gornja Gračanica 0 : 3

Od samoga početka moglo se vidjeti da su ekipe u grupi B izuzetno motivisane a ujedno i kvalitetne te je svaka utakmica imala snažan takmičarski naboj. Najzanimljivija utakmica je odigrana između ekipa Čaršija i Donja Vraca, gdje je Donjoj Vraci odgovarala samo pobjeda a ekipi Čaršije sve osim poraza. Većim dijelom utakmice Donja Vraca je svoju dominaciju iskazala kroz visoko vodstvo od 1 : 3 na šta je ekipa Čaršije smogla snage da uradi presing sa golmanom igračem i dođe u uzbudljivom finišu utakmice do 3 : 3 koje vodi ekipu Čaršije u daljnji krug takmičenja. Pored Čaršije, u narednu fazu, kao prvoplasirani su se plasirali momci iz ekipe Gornja Gračanica koji su uspjeli da zabilježe dvije pobjede i jedan neriješen rezultat. Donja Vraca i Obrenovci se nisu plasirali, ali po viđenom su izrazito kvalitetne ekipe koje bi zagorčale život svakoj ekipi u kojoj god grupi da su se našli.

Ono što nas očekuje idući petak i subotu su utakmice grupe C i D u kojima imamo ekipe:

Grupa C : Lokvine, Stranjani, Pridražići i Potok
Grupa D : Trgovišće, Nova Zenica, Brist, Donja Gračanica

Pratite oficijelnu Facebook stranicu organizatora Ramazanske Lige – Džematska Liga facebook.com/dzliga i pratite oficijelne najave, fotografije, video zapise i Facebook live prenose ako niste u mogućnosti da prisustvujete utakmicama. Očekujemo vas u petak 2.6.2017. u 00:00 uz nova fudbalska uzbuđenja i naravno mnogo druženja na terenu Turskog Parka. Dobro nam došli.

S.T.

Podijelite članak