v 47


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić posjetili su OŠ “Alija Nametak” u zeničkom prigradskom naselju Pehare, jednu od najvećih prigradskih škola u Zenici s više od 500 đaka.

Jedan od najvećih problema ove škole jeste dotrajalo školsko igralište, ali i problem održavanja oko 22 duluma zemljišta koje škola nije u stanju sama održavati.

Idejno rješenje

– Prioritetno je igralište koje treba rekonstruirati. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta će opredijeliti sredstva za izradu brzog idejnog rješenja s kojim ćemo zajedno aplicirati prema Turskoj vojnoj misiji u BiH, a imamo obećanja da ćemo dobiti sredstva da uradimo školsko igralište – rekao je Kozlić.

Istaknuto je da će se pitanje korištenja zemljišta u krugu škole najvjerovatnije rješavati kroz model javno-privatnog partnerstva ili drugo prihvatljivo rješenje od kojeg bi korist imali i škola i lokalna zajednica, a jedna od mogućih namjena je izgradnja sportsko rekreativnog centra za što su već obavljeni razgovori s potencijalnim investitorima.

Iskoristiti prostor

– Prije određenog vremena sam razgovarao s potencijalnim investitorom iz Turske koji je tražio 10 duluma zemlje na kojem bi gradio sportsko-rekreativni centar. Reaktivirat ćemo te razgovore da vidimo u kojem pravcu treba ići kako bi se ovaj prostor najbolje iskoristio – rekao je Kozlić.

Na sastanku s predstavnicima Uprave škole i Vijeća roditelja potvrđeno je opredjeljenje Vlade ZDK da OŠ “Alija Nametak” Pehare u narednom periodu uvrsti u program energetske efikasnosti, čime bi bila osigurana potrebna finansijska sredstva za temeljitu rekonstrukciju školske zgrade.