Zenica: Rudari se ni jutros nisu spustili u dva jamska pogona

Podijelite vijest

Zenički rudari nastavljaju s radničkim neposluhom pa se ni jutros nisu spustili u dva jamska pogona Rudnika mrkog uglja Zenica (RMUZ), potvrdio je za Fenu predsjednik Sindikata RMUZ Nijaz Vardo.

Ukinuti spornu odluku o naknadama

Rudari su u ponedjeljak, 13. aprila, u poslijepodnevnim satima, zbog odluke Uprave Društva da im ukinu određene naknade na plaću, napustili radna mjesta u jamskim pogonima “Stara jama” i “Raspotočje”. Takav potez menadžmenta preduzeća, uprkos realizaciji odluke o uvećanju satnice na 2,70 KM, doveo je do toga da su plaću za mart dobili umanjenu za, prosječno, skoro 200 KM. 

ČITAJ JOŠ:  IZETBEGOVIĆ U ZENICI: Ovi izbori su najvažniji od rata, naš narod to osjeća i zajedno idemo u veliku pobjedu

Vardo: Nadam se da će nas danas pozvati na razgovore Vardo: Nadam se da će nas danas pozvati na razgovore - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

– Ništa se nije dešavalo, odnosno nije bilo zvaničnog poziva na sastanak i dogovor. Ja se, međutim, nadam da će oni smoći snage te da će nas danas pozvati na razgovore i da će biti postignut dogovor koji bi nas zadovoljio. Nadam se da ćemo se danas vratiti na posao – kazao je Vardo.

Predsjednik Samostalnog sindikata rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić pozvao je jučer Upravu RMUZ-a da najkasnije danas do 15 sati ukine spornu odluku o naknadama.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Iz kuće ukraden TV

Pravilnik o plaćama

Pravilnik o plaćama, napominje Vardo, još nije usaglašen pa radnici i Sindikat smatraju da do tada mora važiti stari pravilnik. On je podsjetio da su dosegli željenu proizvodnju od 49.000 tona mjesečno, što je, prema projekcijama, dovoljno i za normalno funkcioniranje tog preduzeća u sklopu koncerna “Elektroprivrede BiH”.

Direktor RMUZ-a jučer je u izjavama za medije pozivao radnike da se vrate na posao, a da sporna pitanja nastave rješavati dijalogom, ali rudari čekaju da na dogovore bude pozvani službenim, a ne putem medija.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Psi lutalice ubili 60 koza


Podijelite vijest