AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Usljed pojave koronavirusa u našoj zemlji, poduzete su brojne mjere kojima se nastoji spriječiti širenje virusa.  

Svakodnevni obilasci

Podsjetimo, na području Zenice zabilježena su tri slučaja pozitivna na koronavirus, a na području Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom je više od 300 osoba.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) svakodnevno obilaze osobe koje su pod nadzorom, odnosno provjeravaju pridržavaju li se mjera kućne izolacije.

Ekipa “Avaza” boravila je danas sa jednom od ekipa MUP-a ZDK, koja je u ulici Šerbin sokak provjerila da li se ženska osoba (identitet poznat redakciji, op. a.) pridržava mjera zabrane kretanja.

– Izdato vam je rješenje od federalnih sanitarnih inspektora o zabrani kretanja van prostora boravka. Došli smo da provjerimo pridržavate li se tog rješenja – kazao je policijski službenik.

Kako su kazali prilikom kontrole, ona se sama javila nadležnima, a za sada nema simptoma koronavirusa niti pogoršanja stanja u smislu temperature.

– Same smo se prijavile tako da smo u karantinu već dva dana. Redovno sve pratimo. Nema za sada ni temperature niti bilo kakvih drugih tegoba – kazala je majka osobe koja se kontrolirala.

Prilikom provjere pridržavanja mjera, policijski službenik upozorio je osobu kojoj je izrečena mjera zabrane kretanja, da bi, ukoliko se ne pridržava mjera, protiv nje bile podnesene zakonske mjere.

– Dužni ste boraviti u kući. U protivnom, protiv vas će biti izrečene zakonske mjere – kazao je policijski službenik.

Prema riječima Aldine Alić,portparola MUP-a ZDK, u skladu s ozbiljnošću situacije uzrokovane širenjem virusa, kao i zaključcima i dogovorima u saradnji s drugim institucijama, policijski službenici u okviru svojih nadležnosti radi unapređenja i zaštite stanovništva, obilaze sve osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji.

– Na području svih policijskih stanica vrši se kontrola i nadzor osoba koje se nalaze u kućnoj izolaciji sa ciljem vršenja kontrole mjera kućne izolacije, ali i drugih mjera izrečenih od zdravstvenih ustanova. Za sada nije bilo slučajeva kršenja izrečenih mjera, a u slučaju nepoštivanja mjera kućne izolacije i drugih preporuka, bit će izdati prekršajni nalozi – kazala je Alić.

Krivična odgovornost

Na kraju ističe da će se u određenim slučajevima, ako postoje elementi krivičinog djela, u saradnji s Tužilaštvom ZDK, utvrđivati i krivična odgovornost osoba.

Inače, novčane kazne za nepridržavanje mjera su od 300 do 1.500 KM.

AVAZ – D. PAŠALIĆ