ZENICA: Saobraćajna nesreća u Peharama u kojoj je učestvovalo policijsko vozilo

POLICIJA-AUTO

Dana 06.11.2013. godine, u 01,40 sati, na magistralnom putu M-17, u mjestu Pehare, općina Zenica, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, dva policijska službenika Policijske stanice Centar su zadobila povrede u saobraćajnoj nezgodi, u kojoj je učestvovalo policijsko vozilo „VW Polo“ i putničko motorno vozilo „Audi“, kojim je upravljao P.Š., rođen 1984. godine, iz Zenice i sa kojim se u vozilu nalazilo lice P.E.

Dežurna služba Policijske stanice Centar je obaviještena o ovoj nezgodi, nakon čega su na mjesto nezgode odmah upućeni policijski službenici, koji su pružili pomoć povrijeđenim kolegama, nakon čega su isti prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica radi ukazivanja ljekarske pomoći, dok je lice mjesta obezbijeđeno do dolaska uviđajne ekipe Policijske uprave I. O svemu je odmah upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, koji je naložio preduzimanje svih potrebnih mjera i radnji na utvđivanju i dokumentovanju svih bitnih činjenica, kao i okolnosti i uzroka pod kojim je došlo do ove nezgode.

Izvršenim uviđajem je konstatovano da je do saobraćajne nezgode došlo tako što su se policijski službenici C.S. i J.E. kretali službenim vozilom iz pravca grada u pravcu petlje u Peharama, budući da su bili u potjeri za navedenim vozilom, koje su prethodno zaustavljali u ulici Bulevar Kulina bana, kojom prilikom se vozač istog oglušio na znak zaustavljanja, te nastavio kretanje u pravcu petlje u Peharama, odnosno trakom za uključenje na saobraćajnu traku magistralnog puta u pravcu Nemile. Patrola koja je bila u potjeri za spornim vozilom se, sa namjerom ponovnog zaustavljanja i kontrolisanja istog, dovezla i stacionirala na petlju Blatuša, upaljene zvučne i svjetlosne signalizacije na vozilu, te ponovno izdala naredbu zaustavljanja vozila, na što se vozač vozila Audi oglušio i nastavio kretanje vozilom povećavajući brzinu kretanja, te prednjim dijelom svog vozila ostvaruje kontakt sa zadnjim dijelom službenog policijskog vozila, nakon čega sporno vozilo nastavlja kretanje i svojim prednjim dijelom ostvaruje kontakt sa zaštitnom ogradom.

U sklopu uviđajnih radnji, u Kantonalnoj bolnici Zenica su uzeti uzorci krvi od povrijeđenih policajaca radi vršenja potrebnih vještačenja, dok su u službenim prostorijama za zadržavanje Policijske uprave I medicinski tehničari od lica P.Š. i P.E. takođe uzeli uzorke krvi radi vršenja vještačenja prisustva alkohola u organizmu. Preliminarnim alkotestiranjem kod lica P.Š. je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu u vrijednosti od 1,15 promila.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnih djela, lice P.Š. će biti predato na nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje“ iz člana 358. KZ FBiH i krivično djelo „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa“ iz člana 336. KZ FBiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE