Portal 072info

ZENICA Šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zenici osuđeni su Asim Omanić, Hamzalija Mehmedović i Aida Krehić zbog krivičnog djela iz 2010. godine.

Općinski sud u Zenici proglasio je Asima Omanića i Hamzaliju Mehmedovića krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti, a Aidu Krehić za zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju i osudio ih na zatvorsku kaznu od po pola godine. Nepravomoćnu presudu je 12. aprila izrekla sutkinja Aida Smajiš.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Svrha kažnjavanja

U presudi je, između ostalog, naglašeno da je Sud u potpunosti našao dokazanim da je Omanić u svemu postupao na način kako je to detaljno opisano u izreci presude, u kojim radnjama su na strani optuženog sadržana sva bitna obilježja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret. Također, Sud nije prihvatio odbranu ni drugo dvoje optuženih, te su svi proglašeni krivim za ono što im se optužnicom stavlja na teret.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prilikom odlučivanja o vrsti i visini kazne Sud je prije svega imao u vidu da je za navedena krivična djela propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. Otežavajuće okolnosti nisu pronađene, dok je olakšavajuća to što su optuženi ranije neosuđivani, činjenica da su Omanić i Mehmedović postupili na navedeni način kako ne bi došlo do otvaranja stečajnog postupka nad firmom ŽGP Zenica, te što Sud smatra da će se ovim kaznama postići svrha kažnjavanja.

image
Asim Omanić: Žalba na presudu/

Inače, ​Omanić je član Nadzornog odbora Razvojne banke, a trenutno je zaposlen u firmi Jata Group. Prema optužnici, on je 28. januara 2010. kao predsjednik NO firme ŽGP Zenica, iskorištavanjem svog službenog položaja, potpisao ugovor o zajmu sa dioničarem društva ŽGP Mustafom Ibrićem od 140.000 KM. Tako je ugovorio plaćanje dugovanja ŽGP KALEX d.o.o. Vitez, te suprotno Pravilniku o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza, dao saglasnost da ova sredstva zajmodavac Ibrić gotovinski uplati na blagajnu firme KALEX, što je on i učinio, iako je znao da su Porezna uprava, Kantonalni porezni ured Novi Travnik ta potraživanja zaplijenili nalogom od 1. februara 2006. godine, kojim je ŽGP Zenica naloženo da potraživanja KALEX d.o.o. Vitez uplati isključivo na račun firme KALEX kod IKB-a d.d. Zenica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Omanić je, stoji u optužnici, na ovaj način onemogućio i teže povrijedio prava Porezne uprave na naplatu poreznih obaveza od pravnog lica KALEX d.o.o. Vitez.

Poreske obaveze

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mehmedović je, prema optužnici, isti dan kao direktor ŽGP Zenica potpisao Sporazum o međusobnom poravnjanju sa firmom KALEX, kojim je utvrđeno da se dug ŽGP prenosi na Ibrića i da će biti izmiren u skladu sa posebno potpisanim ugovorom između firme iz Viteza i Ibrića.

Krehić se tereti da je kao direktor firme KALEX, uskraćivanjem plaćanja poreskih obaveza, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za KALEX, potpisao Sporazum o međusobnom poravnanju sa direktorom firme ŽGP Zenica Mehmedovićem, čime su usaglasili da iznos dugovanja iznosi 140.000 KM i taj dug su prenijeli na dioničara društva ŽGP Ibrića, s kojim su potpisali ugovor o pozajmici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetimo, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu 29. oktobra, potvrđena je 2. novembra 2015. godine, a troje optuženih je na ročištu za izjašnjenje negiralo krivicu.

Oslobođenje.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)