Zenica: Sindikat najavio protest zaposlenika kompanije ArcelorMittal

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Članovi Sindikalne organizacije “ArcelorMittal Zenica” donijeli su odluku o održavanju jednosatnog protestnog skupa radnika ove kompanije, koji je planiran da se održi 15.decembra od 15 do 16 sati na platou ispred zgrade direkcije ove kompanije.

Kao razlog za protestno okupljanje radnika je iskazivanje nezadovoljstva sindikata zbog odluke menadžmenta zeničkog ArcelorMittala o privremenom prekidu rada, takozvanog “čekanja posla za decembar ove godine” i kako ističu čelnici sindikata “opstrukcije Uprave da pristupi usklađivanju kolektivnog ugovora sa Zakonom o radu”.

“Pregovarački proces s Upravom o kolektivnom ugovoru do sada nije donio nikakve rezultate”, kaže predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović.

Zbog toga Sindikat kompanije ArcelorMittal zahtijeva “povlačenje odluke o privremenom prekidu rada i zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora, kao i aneksa ugovora zbog njegovog usklađivanja sa Zakonom o radu”.

Po riječima zamjenika predsjednika Sindikata Ešrefa Hadžića, u ArcelorMittalu već odavno nedostaje radnika, ali uprava komapnije angažuje eksterne izvođače dok radnici Mittala se primoravaju raditi na više radnih mjesta. U Sindikatu su ogorčeni na odluku o privremenom prekidu rada s obrazloženjem da je donesena zbog “pada proizvodnje i smanjenja obima posla”, a koju je potpisao generalni direktor ArcelorMittal Zenica Biu Nair.

Sindikalisti tvrde da proizvodnja i plasman robe je u 2016.godini bio puno bolji nego godina dana ranije, tako da nema realnog osnova da uprava kompanije donosi odluke o privremenom prekidu rada tokom decembra.

Zbog svega navedenog Sindikalna organizacija kompanije “ArcelorMittal Zenica” će u četvrtak održati jednosatni protestni skup radnika ove kompanije, s kojeg će još jednom uputiti zahtjev za poštivanje svih obaveza koje je kompanija preuzela prilikom kupovine metalurških kapaciteta, kao i poštivanje svih zakonskih rješenja koja štite prava radnika.

Fena

GODISNJICA
MARKETING