ZENICA Stadion “Papirna” uskoro u novom ruhu (FOTO)

Stadion Papirna koji već nekoliko godina nema svoju primarnu funkciju postao je neugledan i opasan objekat za prolaznike, ali i one koji žive u neposrednoj blizini. Iz tog razloga moralo se pristupiti konačnom rješavanju ovog objekta. 

Nakon javnog poziva, a u skladu sa važećim zakonskim procedurama, odabran je investitor po modelu javno-privatnog partnerstva (BOT – izgradi, koristi, vrati), koji će graditi objekat u čijem će sastavu biti moderna dvorana sa vještačkom travom, poslovni prostori i fitness-centar. Investicija će biti oko tri miliona maraka, a doprinijet će ljepšem izgledu okruženja i prostora u neposrednoj blizini samog objekta. 

-Još od 2014.godine radili smo na idejnom rješenju I osmlišljavanju prostora Papirne. Kada smo ga prostorno riješili krenuli smo u procedure prezentacije samog idejnog projekta osnivaču koji je dao saglasnost na samu ideju I koncept. Da bi smo dobili urbanistiučku saglasnost i građevinsku dozvolu kao I sve druge zakonom predviđene dokumente morali smo prvo dobiti saglasnost od Zavoda za zaštitu spomenika BIH budući da je Papirna zaštićena kulturna baština. Ta procedura je trajala dosta dugo. Nakon urađenih korekcija koje sutražili iz Zavoda dobili smo napokon dozvolu za idejno rješenje Paprine, te je nadležna gradska služba izdala urbanističku saglasdnost. Nakon toga smo objavili Zakonom definisani javni poziv koji je uspješno završen I izabran je investitor s kojimće se u toku sljedeće sedmice sklopiti konačan ugovor  –kaže direktor JP za Upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica Feđa Jovanović. 

– Bitno je naglasiti da će investitor finansirati i izgraditi jedan moderan poslovno-sportski kompleks koji će koristiti 30 godina I ponovo gavratiti gradu na raspolaganje i upravljanje. Tako da faktički grad ostaje vlasnik I prostora I objekta – kažeJovanović.

– Investitorima želim svu sreću u budućem radu, a građanima Zenice poklanjamo još jedan objekat koji će i život u ovom gradu učiniti ljepšim i ugodnijim, a samom njegovom izgradnjom doprinijet ćemo poboljšanju ionako lijepog izgleda našeg grada – zaključio je Jovanović.

Idejni projekat za sportsko-rekreativno-poslovni centar (SRPC) „Papirna” planiran je na mjestu postojećeg stadiona „Papirna“. Gabariti glavnog objekta su 45,25m x 12,25 m u prizemlju. U prizemlju su projektovani poslovni prostori i caffe.

Prizemlje i sprat su vezani ab stepeništem kao vertikalnom komunikacijom. 

Sprat je zamišljen cijelom dužinom kao jedan moderni fitnes studio.

Gabariti pomoćnog objekta  su 10,65m x 9,55m. U podrumu je predviđena kotlovnica sa spremištem goriva.

U prizemlju je ulaz, dvije svlačionice sa mokrim čvorovima namijenjene korisnicima nogometnog terena, te ab stepenište koje međusobno povezuje sve tri etaže. 

Na spratu se nalazi ekonomat, dvije kancelarije za administraciju kompleksa  i mokri čvor.

Nogometni teren je dimenzija 40m x 20m, a smješten je unutar površine sa plastičnom travom dimenzija 43,0m x 23,0m.

[flagallery gid=825]

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE