ZENICA Štite odgovorne za smrt naše kćerke

ZENICA Štite odgovorne za smrt naše kćerke

Kantonalni sud u Zenici djelimično je uvažio žalbu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona u slučaju tragedije koja se u julu 2015. godine dogodila na gradskim bazenima u Zenici, kada se utopila Jasmina Tarabar (31). Ovaj predmet šokirao je javnost, jer odlukom Melise Kovačević, sutkinje Općinskog suda u Zenici, niko nije kriv za smrt Zeničanke.

Upitne izjave

Kako su kazali iz ovog suda, presuda je ukinuta u dijelu koji se odnosi na optužene Munira Tutnjića i Ibrahima Mahmića.

– Prvostepeni Sud ponovo će održati glavni pretres, provesti ranije provedene dokaze, a po potrebi i nove, postupiti prema uputama iz presude, a naročito cijeniti činjenicu da su jedino optuženi radili kritičnog dana na bazenu – kažu iz Suda.

U odnosu na Harisa Karića, koji je kobne večeri bio s preminulom Tarabar, žalba je odbijena kao neosnovana te se u tom dijelu potvrđuje prvostepena oslobađajuća presuda. Ogorčeni roditelji nastradale Jasmine, Salim i Sonja Tarabar, smatraju da je Kantonalni sud djelimično ispravio propust Općinskog suda, ali da u konačnici nisu zadovoljni odlukom.

– I Općinski sud u svojoj presudi precizno navodi svjedočenja iz kojih se jasno vidi da je do utapanja došlo zbog nepružanja pomoći u bazenu. Sudija svoj argument za oslobađajuću presudu za Karića temelji samo na osnovu nekih upitnih izjava, što, nažalost, i Kantonalni sud prihvata kao osnovu za oslobađajuću presudu, ne udubljujući se u suštinu stvari – ističu ogorčeni roditelji.

Smišljeno urađeno

Supružnici Tarabar kažu da se očito smišljeno išlo s ovakvim tužbenim zahtjevom i nebuloznim opisom Karićevog ponašanja kako se ništa ne bi dokazalo.

– Utopiti se u neposrednom prisustvu tri osobe u grupi zvuči nevjerovatno. Javnost je bila zgrožena, ali Tužilaštvo nije. Javnosti je jasno da se štite i druge osobe odgovorne za ovu tragediju – rekli su Tarabari.

Zanemaruju činjenice

Tarabari smatraju da, iako je tužilac imao svjedočenja iz kojih se moglo zaključiti da se u bazenu desilo utapanje sa smrtnom posljedicom, te da su u grupi osim Karića bile Ajla Škrbić i Lejla Bejtić u neposrednoj blizini na pola metra, ne nalazi za shodno da temeljito ispita sve činjenice.

– Svjedočenje Lejle Bejtić jasno govori da je, kada se okrenula, pored svojih nogu ugledala Jacu. Tu je bila i Ajla Škrbić, dakle, svi u grupi. To tužilac i Sud zanemaruju – naglašavaju Tarabari.

D.PAŠALIĆ/Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE