Portal 072info

Zenica: Stotinjak radnika od danas na birou za zapošljavanje

Radni odnos za stotinjak radnika pogona slovenske kompanije „Cimos“ u Zenici jučer je i zvanično prestao. Svi oni ostali su bez posla i moraju se prijaviti na biro. Ovo nam je jučer kazao Rusmir Pašalić, predsjednik Sindikata radnika zeničkog „Cimosa“.

Trajni pregovori 

Donedavno je ova kompanija imala 140 radnika, a u međuvremenu je njih tridesetak prešlo raditi u pogone ove slovenske kompanije u Novom Travniku.

– Radni odnos, bez saglasnosti resornog ministarstva, još ne može prestati predsjedniku Sindikata i radnicima zaštićene kategorije. U ovu grupu ubrajaju se invalidi druge kategorije i radnici stariji od 55 godina – rekao je Pašalić.

Podsjetimo, proizvodnja u ovoj kompaniji prestala je 1. avgusta, kada je i saopćeno da će pogon u Zenici biti zatvoren. Otad radnici u smjenama dežuraju ispred kapije ovog preduzeća da bi spriječili izvlačenje mašina i opreme iz kruga fabrike.

Pašalić kaže da pregovori s Upravom kompanije o visini i isplati otpremnina još traju, a nije poznato kad će biti završeni.

Kršenje ugovora

– Tražimo otpremnine u visini od 60 posto od prosječne plaće isplaćene u posljednja tri mjeseca, i to za svaku navršenu godinu staža kod ovog poslodavca. Također, tražimo i kompenzaciju po osnovu kršenja ugovora iz radnog odnosa i kolektivnog ugovora u iznosu od 4.500 do 6.500 po radniku, u zavisnosti od godina staža – kaže Pašalić

Krajem prošle sedmice dobio je odgovor iz slovenske kompanije, kako je rekao, da će ove sedmice dobiti odgovor na zahtjeve radnika.

Odlazak u inozemstvo

Ispred kapije jučer je bio Amer Vehabović, jedan od radnika koji će od danas morati na biro, inače, diplomirani inžinjer metalurgije. U „Cimosu“ je bio zaposlen 12 godina.

– Već sam u potražnji novog posla, ali u Zenici teško da išta ima. Samo su miljenici dobili pozive da prijeđu u druge pogone. Bazirat ću se, kao i ostale kolege, na potražnju posla u inozemstvu – kaže Vehabović, koji je oženjen i ima dvoje djece i od prvog dana je dežurao s kolegama.

avaz.ba

Podijelite članak