Zenica: “Sultan Mehmed Fatih” najavio vjernicima dolazak ramazana

Podijelite vijest

Brojnim vjernicima u Zenici i ovog ramazana, drugu godinu zaredom, dolazak najodabranijeg mjeseca kod muslimana označio je pucanj iz replike topa “Sultan Mehmed Fatih”. 

Ova tradicija od prošle godine, nakon čak 74 godine pauze, nastavila se i u gradu čelika.

Da je ovu skoro zaboravljenu tradiciju trebalo davno oživjeti, najbolje govori činjenica da su pucanj iz topa prošlog ramazana pratili brojni građani.

ČITAJ JOŠ:  U MZ Lokvine svečano otvoreno igralište 

Iz topa “Sultan Mehmed Fatih” i ovog ramazana, svake večeri, uprkos pandemiji koronavirusa i teškoj finansijskoj situaciji, pucnjem će vjernicima biti označen akšam-namaz i kraj posta.

Prema riječima Bilala Isakovića, ramazan u Zenici protiče uz top, a ove godine će, zbog vanrednog stanja, biti nešto drugačije nego prošle godine.

– Zbog pandemije, ovog ramazana neće biti moguće prisustvo vjernika i građana, koji su prošle godine u velikom broju pratili pucanj, a top će opsluživati ekipa od četiri čovjeka. Nosilac projekta je SRK “Tvrđava”, radi ispaljivanje, a partner je IML TV. Svakako, sve to uz odobrenje Medžlisa Islamske zajednice i Muftijstva zeničkog, uz najavu i odobrenje MUP-a ZDK – kaže Isaković te dodaje da je projekt pomoglo i Udruženje “Snaga džemata”.

ČITAJ JOŠ:  Pogledajte šta se dogodilo na autoputu: Zbog ovoga je zatvorena zenička zaobilaznica

Podsjetimo, godine 1945., pred sami kraj Drugog svjetskog rata, prestao je pucati zenički ramazanski top s brda iznad naselja Mokušnice.

AVAZ – D.PAŠALIĆ


Podijelite vijest