Portal 072info

Zenica – Susret predstavnika udruženja građana slovenskog porijekla iz BiH

U organizaciji Saveza slovenskih društava „Evropa zdaj” u Bosni i Hercegovini i Udruženja građana slovenskog porijekla “Encijan Zenica”, danas će u Zenici biti održano prvo druženje Slovenaca i građana slovenskog porijekla u Bosni i Hercegovini.

Prije početka manifestacije bit će otvorena izložba izabranih radova s tradicionalne “Regionalne likovne kolonije u Tuzli” na kojoj će radove predstaviti slovenski i bh. slikari.

Sekretar Udruženja građana slovenskog porijekla “Encijan Zenica” Zdravko Grilc izjavio je da na  druženju u Zenici očekuju članove i predstavnike svih udruženja Slovenaca iz Zenice, Sarajeva, Breze, Kaknja, Zenice, Viteza, Busovače, Teslića, Doboja, Banje Luke, Prijedora, Tuzle…

Također najavljen je dolazak i predstavnika Ambasade Republike Slovenije u BiH, Ureda vlade za Slovence po svijetu iz Ljubljane te drugih gostiju.

– Ovo je naše prvo veliko druženje, a u  kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupit će Hor “Slovenčice” iz Tuzle, folklorni ansambl udruženja iz Kaknja sa spletom slovenskih igara, recitatorska sekcija s Pouka slovenskog jezika iz Zenice i mnogi drugi – navodi Grilc.

Prvo druženje Slovenaca i građana slovenskog porijekla u Bosni i Hercegovini bit će održano u velikoj sali JU Dom penzionera Zenica.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box