Portal 072info

ZENICA: Tokom ove godine dnevna vrijednost SO2 prekoračena u 35 dana

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema rezultatima mjerenja aerozagađenja Centra za monitoring okoliša Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”, Zeničani i ove godine udišu jako zagađen zrak. Prosjeci ukupnih lebdećih čestica veći su u odnosu na isti period prošle godine, dok su prekoračenja sumpordioksida na nivou prošlogodišnjih – 50 puta više od dozvoljenog.

U mjesecu julu nije bilo značajnijih prekoračenja graničnih vrijednosti polutanata osim u Tetovu, ali su u prvom polugodištu prekršene sve granične vrijednosti propisane pravilima i za SO2 i za prašinu. U tom periodu u prosjeku je na svim mjernim mjestima dnevna vrijednost sumpordioksida prekoračena u 35 dana, a biće i više jer ulazimo u hladniji period godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

„Očekujemo da će do kraja godine prekoračenja biti zabilježena tokom 150 do 180 dana, a dozvoljeno je da sumpordioksida bude iznad graničnih vrijednosti tokom tri dana godišnje. No, to je već uobičajeno i normalno za zenički bazen „ kaže Halim Prcanović, rukovodilac Zavoda za zaštitu i ekologiju Instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica.

Prašine smo, iznad graničnih vrijednosti, za sedam mjeseci imali tokom 45 dana, a norma je 35. Do kraja godine očekuje se da će prekoračenja biti tokom 120 dana. Iz Zavoda za zaštitu ekologije instituta Kemal Kapetanović najavljuju izradu registra o postrojenjima i zagađivanju. Web portal već je gotov, a građani će uskoro moći vidjeti koliko koji zagađivač u Zeničko-dobojskom kantonu ispušta polutanata u zrak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenicainfo/A.H


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME