Zenica tokom ramazana živi cijelu noć

Zenica tokom ramazana živi cijelu noć
StaracarsijaZenicaRamazan
Foto:Benjamin Hazić/072info

[dropcap style=’default’]R[/dropcap]amazan, sveti muslimanski mjesec posta, posljednjih godina je u mnogim gradovima širom Bosne i Hercegovine postao ne samo vjerski, nego i društveni događaj. Ramazan u Zenici, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, donosi i prijateljska okupljanja poslije iftara (večernjeg obroka za postače), druženja do sehura (vremena početka posta) i poseban duh u grad Zenicu.

[dropcap style=’default’]A[/dropcap] kad se sa munara zeničkih džamija oglasi ezan u akšam koji označava vrijeme iftara, Zeničani, ali i svi oni koji u ovom gradu provode ovaj sveti mjesec, sjedaju za sofre sa svojim porodicama i prijateljima, kako bi čarolija ramazanske noći počela.

[dropcap style=’default’]M[/dropcap]iris najljepših jela koje zenički ugostitelji spremaju za postače širi se zeničkim ulicama, a iz pekara se osjeti miris ramazanskih somuna. Zvuk kašika i čaša postača koji u tom trenutku prekidaju svoj post, dug više od 17 sati tokom kojih se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka, stvaraju jedinstvenu iftarsku simfoniju.

[dropcap style=’default’]A[/dropcap] onda, glavnim šetalištem, Starom čaršijom i bulevarom razlije se rijeka ljudi u potrazi za mjestom gdje će sjesti i sa svojim najdražima popiti najslađu kafu, onu poslije iftara. U vrijeme teravih-namaza, džamije i hareme ispune ljudi, užurbano tražeći svoje mjesto u safu. Stranci koji posjećuju Zenicu za vrijeme ramazana, pomno i fascinantnim pogledima prate klanjanje noćnog namaza koji svaku noć privuče veliki broj vjernika u zeničke džamije.

[dropcap style=’default’]Z[/dropcap]enica tokom ramazana živi do ranih jutarnjih sati. Sve do sehura, kada počinje post, brojni zenički lokali rade, prilagođavajući radno vrijeme ovom mubarek mjesecu, a naročito nakon što je donesena odluka o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata od strane načelnika općine Zenica, Husejina Smajlovića, što nije bio slučaj prethodnih godina.

[dropcap style=’default’]A[/dropcap]psurdno postaje ne biti u Staroj čaršiji sa prijateljima i porodicom, te tako dočekati sehur, u ispijanju kafe, dugim razgovorima i druženjima. Tako niko ne može ostati ravnodušan na fascinantan prizor koji je poseban u Staroj čaršiji, a budući da tokom ljeta u Zenici boravi veliki broj stranaca ovo je i za njih poseban doživljaj.

[dropcap style=’default’]N[/dropcap]emoguće je ne prisustvovati i otići kući, pa tako sve do sitnih sati, i mladi i stari, čekaju sehur, kada će ponovo zapostiti, i tako očistiti svoje srce od svjetovnih aktivnosti i loših utjecaja, jačajući svoju vjeru.

072info/AA

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica