Portal 072info

ZENICA Tradicionalno druženje nakon iftara uljepšava ramazan!

Vjernicima u Zenici, osim posta i činjenja djela iz pokornosti prema Bogu, ramazan i ove godine donosi prijateljska druženja u starom dijelu grada, a koja nakon iftara i teravih-namaza predstavljaju fascinantan prizor.

Ramazanska sijela

Nakon što završe sa iftarom, Zeničani se poput rijeke “razliju” gradskim šetalištem, nastojeći da pronađu slobodan stol u ugostiteljskim objektima duž Starije čaršije.

Kada svako pronađe kutak za sebe, počinju druženja sa prijateljima do teravih-namaza, a takozvana „ramazanska sijela“ počinju nakon što se klanja teravija.

Jedan od onih koji je svake večeri ramazana u starom dijelu grada je Ismail Durkalić, koji, kako kaže, ne može zamisliti ramazan bez ove tradicije.

  • Foto: Ismail Durkalić

   “>

Ismail Durkalić Foto: D. PAŠALIĆ

– Godinama dolazim u Staru čaršiju. Druženje s prijateljima, ali i posebna čar kada se sugrađani okupe ovdje predstavlja nešto neopisivo – kaže Durkalić

Koliko god iščekivali da se s munara oglasi ezan koji označava vrijeme iftara, tako se željno čeka i ovo druženje. U prepunoj Staroj čaršiji, gdje se tražilo slobodno mjesto, zatekli smo i Sahru Imamović.

Čekaju sehur

– Svakog ramazana sjedimo ovdje u Staroj čaršiji. To je nešto posebno nakon teravije, da se okupimo, popijemo kafu i ugodno popričamo. Druženja u starom dijelu grada nam uljepšavaju ramazan – ističe Imamović.

  • Foto: Sahra Imamović

   “>

Sahra Imamović Foto: D. PAŠALIĆ

Na jedinstven prizor u zeničkim ugostiteljskim objektima teško je ostati ravnodušan. Gotovo je nemoguće nakon teravije odmah otići kući, a ne svratiti na kafu, bozu, kolač, pa i sve prisutniju nargilu, gdje stari ali i mladi čekaju sehur da ponovo zaposte i očiste svoje srce od svjetovnih aktivnosti i loših utjecaja, jačajući svoju vjeru.

Produženo radno vrijeme

Podsjetimo, zbog ovog rituala koji je postao sastavni dio ramazana, i ove godine donesena je odluka o produženom radnom vremenu ugostiteljskih objekata, da bi tradicija druženja bila nastavljena.

Ritual koji Zeničani njeguju godinama

Da se za ova druženja itekako zna, najbolje svjedoči Amra Dizdar iz Jajca, koju smo, također, zatekli u starom dijelu grada.

– Studiram ovdje, ali sam i prije nego sam doselila u Zenicu čula za ova fascinantna druženja. Ovo je zaista jedan prelijep ritual koji Zeničani njeguju godinama i svaka im čast na ovome – kaže Dizdar.

 • “> Avaz.ba/D.PAŠALIĆ

Podijelite članak