Zenica bogatija za još jednog hafiza: Proučena hafiska dova Vernesu Kruški

Zenica bogatija za još jednog hafiza: Proučena hafiska dova Vernesu Kruški

U subotu, 16. decembra 2023. godine u džematu Jastrebac (MIZ Zenica), proučena je hafiska dova i upriličena promocija novog hafiza Časnog Kur’ana, hafiza Vernesa Kruške. Hafiskoj dovi su prisustvovali izaslanik Reisu-l-uleme, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH, hafiz dr. Mensur ef. Malkić, muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, hafizi zeničkog medžlisa i gosti, imami i mnogobrojne džematlije koji su podijelili radost sa džematlijama džemata Jastrebac obzirom da je ovo prva hafiska dova u džematu.

Dobrodošlicu na hafisku dovu su izrazili Edin ef. Muharemović – imam džemata Jastrebac, i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica čestitajući novom hafizu, njegovoj porodici i džematu, posebno ističući da je ovo šezdeset i treća hafiska dova koju organizuje Medžlis Zenica. 

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević se osvrnuo na kontinuitet podučavanja Kur’anu na ovim područjima posebno ističući doprinos imama i muallima u dosljednom poučavanju Kur’anu polaznika mekteba: “Nekada su hafiske dove bile rijetkost i posebne prilike. Mi danas u našoj domovini, hvala Bogu živimo zlatno doba. Imamo sve više hafiza i obrazovanih osoba. Živimo i vrijeme u kojem se u mnogo šta sumnja, a kontinuitetom učenja hifza i uslovima za sticanje zvanja hafiza Časnog Kur’ana koje provjerava Komisija za hifz Rijaseta a svoju potvrdu daje Reisul-l-ulema, mi smo očuvali povjerenje i sačuvali hifz u našoj domovini.”

Samom svečanom činu uručivanja diplome i proglašavanje hafizom Časnog Kur’ana hafiza Vernesa Kruške, predhodilo je obraćanje izaslanika Reisu-l-uleme hafiza dr. Mensur ef. Malkić koji je prenio selame i čestitke Reisu-l-uleme hafizu i porodici. “Hifz Kur’ana je put koji zahtijeva mnogo strpljenja i vremena, a imati hafiza Kur’ana u svojoj porodici je velika čast. S toga, posebno čestitamo majci hafiza Vernesa uz dovu Uzvišenom Allahu da njegovu majku i rahmetli babu na Sudnjem danu zaogrne ogrtačem koji je obećan za roditelje hafiza, jer nam Muhamed, a.s., kazuje: ‘Ko bude učio Kur’an, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena kruna nura koja će sijati kao što sija Sunce. A njegovi roditelji će biti zaogrnuti sa dva ogrtača, pa će reči:’Zašto smo ovako obučeni?’ Biće im kazano: ‘Zato što je vaše dijete bilo stalno uz Kur’an’” – poručio je hafiz Malkić.

Hafisku dovu za novog hafiza je proučio njegov muhaffiz hafiz prof. dr. Safet ef. Husejnović kojem je on trideset i prvi hafiz koji je pred njim naučio hifz. 

Hafiz Vernes Kruško, sin Derviše i rahmetli Halila, rođen je 01. januara 1981. godine u Zenici. Arapsko pismo je naučio pred Bekir ef. Čelenkom a 2017. godine je počeo učiti hifz pri Školi hifza MIZ Zenica. Bio je mujezin u džematu Blatuša te u Sejmenskoj džamiji. Pred komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini, cijeli Kur’an je proučio u periodu od 6. do 20. novembra, i time stekao časno zvanje Hafiz Časnog Kur’ana. Muhafiz novom hafizu je bio hafiz dr. Safet ef. Husejnović.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica