Portal 072info

ZENICA: U januaru svakodnevno prekoračenje sumpordioksida

Ilustracija

Prema rezultatima mjerenja zagađenosti zraka sumpordioksidom SO2 i lebdećim česticama, koje je Kantonalnom zavodu za javno zdravstvo dostavio Metalurški institut «Kemal Kapetanović», tokom mjeseca januara na području grada Zenice na tri mjerna mjesta zabilježena je dnevna prosječna koncentracija sumpordioksida SO2 iznad 125 μg/m3 zraka.
 

Na mjernom mjestu „Institut“ prekoračanja su bila svakodnevna, čak 31 dan, na mjernom mjestu „Tetovo“ prekoračanja su bila 27 dana, a na mjernom mjestu „Crkvice“ 25 dana. Treba znati da su “dozvoljena prekoračenja samo tri dana u godini”, navodi se u izvještaju. 

U januaru 2015. godine zabilježeno je povećanje prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 u odnosu na decembar 2014. godine. Ova povećanja sumpordioksida su na mjernoj stanici „Institut“ uvećana za 33,6 posto, na mjernoj stanici „Tetovo“ za 41,4 posto, dok je zabilježeno smanjenje na mjernoj stanici „Crkvice“ za 5,8 posto.

Dnevne koncentracije lebdećih čestica su prelazile 250 μg/m3 na mjernim mjestima „Institut“ osam dana i „Tetovo“ devet dana. “Nije dozvoljeno da dnevna koncentracija ukupnih lebdećih čestica od 250 μg/m3 prekoračena u toku kalendarske godine”, citirano iz izvještaja Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo. 

Izmjerene su povećane vrijednosti prosječnih koncentracija ukupnih lebdećih čestica na mjernoj stanici „Institut“ za 62,8 posto, a na mjernoj stanici „Tetovo“ za 22,9 posto, u odnosu na mjesec decembar 2014. godine. 

Uočava se trend povećanja vrijednosti prosječnih dnevnih koncentracija sumpordioksida SO2 na svim mjernim mjestima, kao i trend povećanja prosječnih vrijednosti ukupnih lebdećih čestica.

Uočava se trend smanjenja maksimalnih vrijednosti koncentracija SO2 na mjernom mjestu „Crkvice“, a trend povećanja na mjernim mjestima „Institut“ i „Tetovo“, kao i trend povećanja maksimalnih dnevnih koncentracija lebdećih čestica na mjernom mjestu „Institut“ i „Tetovo“ u odnosu na prošli mjesec.

Fena

Podijelite članak