ZENICA U OŠ “Vladimir Nazor” promijenit će se prozori stari 60 godina

Osnovna škola “Vladimir Nazor” iz Zenice sagrađena je 1958. godine i do danas u ovom objektu nije promijenjena stolarija. Dakle, prozori u ovoj školskoj ustanovi, koju pohađa oko 370 učenika, su stari 60 godina!

Zahvaljujući projektu “Energetske efikasnosti u BiH” koji se realizira već nekoliko godina, dijelom i sredstvima Federalnog ministarstva prostornog uređenja, i u ovoj školi će se ove godine uraditi fasada, promijeniti stolarija. Time će se, prema riječima nastavnika Mirnesa Varupe, poboljšati uslovi rada, a i uštedjet energija.

Podsjećamo, Federalna vlada je za ovu godinu odobrila izdvajanje 1,2 miliona KM za projekat utopljavanja objekata u Federaciji radi uštede energije u realizaciji Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Od tih sredstava, 50.000 KM će biti udruženo sa sredstvima CARITAS-a Švicarske, a sve za realizaciju projekta edukacije učenika i nastavnika o energetskoj efikasnosti o obnovljivim izvorima energije i zaštiti okoliša, te ugradnji sistema koji koriste obnovljive izvore energije u školskim objektima Zeničko – dobojskog kantona.

– Sretni smo što smo postali dio ovog zaista značajnog projekta. A s druge strane moram reći kako se nastavno osoblje naše škole potrudilo da prikupi svu potrebnu dokumentaciju i kandiduje se za projekat. Radovi će početi u junu i nadamo se da će sve biti završeno do početka naredne školske godine. Radit će se kompletna fasada, izmijenit će se sva stolarija. Naša škola je sagrađena 1958. godine i od tada stolarija nije promijenjena. Obnovom ćemo u sklopu grejnih instalacija dobiti mjerače i u narednim godinama će se vidjeti efikasnost ovog projekta i kroz segment uštede toplotne energije – govori nam Varupa.

Objašnjava da će nakon završetka radova djeca učiti u ugodnijem ambijentu.

– Prostor će se zimi brže zagrijavati jer će stolarija biti nova. Fasada pored estetskog segmenta će također doprinijeti uštedi energije. Zaista pozdravljamo ovakve projekte i nadamo se da će i druge škole doći na red. Također, ovdje će nastavnici proći i svojevrsnu edukaciju o energetskoj efikasnosti, a znanje će kasnije prenijeti učenicima – kaže Varupa.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić nas je podsjetio da ovo Ministarstvo od 2011. godine realizira projekte utopljavanja javnih objekata na području Federacije BiH.

– U periodu od 2011. do 2017. godine realizirano je utpoljavanje 111 javnih objekata. Za to je utrošeno 4,76 miliona KM – podsjeća Martić.

Faktor.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE